Президентът Георги Първанов говори пред участниците в 15-та среща на държавните ръководители на страните от Централна и Източна Европа, която се провежда в Охрид.

Срещата е посветена на предизвикателствата пред разширяването на ЕС и създаването на по-силна и конкурентоспособна икономика в региона.

Според Първанов, който определи себе си като ветеран със седмото си участие в неформалния политически форум, все повече прагматизъм и по-малко декларативност характеризират дискусиите.

Пред участниците на дискусията Георги Първанов аргументира българската визия за икономическия просперитет на региона.

Просперитетът неминуемо е свързан и с енергетиката. Южен поток не е алтернатива на Набуко, а колкото повече източници за транспорт на петрол и газ толкова по-добре както за региона, така и за Европа, заяви българския държавен глава, цитиран от БНР.

Пред своите колеги той обосновава и значението, което има развитието на ядрената енергетика при това като много по-чиста и като принос в развитието на европейската енергийна система.

При обиколката си в центъра на Охрид българският президент се отби в книжарницата на Любчо Кортелов, където се предлага и българска историческа документалистика.

Срещата ще завърши с приемането на заключение и с пресконференция на домакина - македонския президент Бранко Цървенковски.