Като резултат на българското председателство на Съвета на ЕС има три основни неща, които страната ни трябва да покаже или промени. Това заяви пред БНТ министърът за европредседателството Лиляна Павлова.

Кой, кой е в българското председателство на ЕС

Кой, кой е в българското председателство на ЕС

От бивш бодигард до бивш детски актьор, кой ще изведе европредседателството до успех или провал, обяснява Раян Хийт от "Политико"

Според Павлова е важно първо да покажем на света и на себе си, че България не е просто една държава бенефициент, която получава средства. "Ние сме адекватен, пълноправен партньор и член и участваме в процеса на вземане на решения със своя капацитет, експертиза и опит, който имам да допринесем в този процес", обясни Павлоав.

На второ място Павлова посочи, че България не е безгласна буква. "Много често се говори и сме обвинявани, че правим каквото Брюксел ни каже. Напротив - ние имаме позиция, имаме и мнение и много ясно разбираме по всяка една тема кое е изгодно и кое не е изгодно за България. Факт е, че по време на председателството ние трябва да представляваме 28-те страни, но това не означава, че сме безгласна буква или че няма да имаме мнение тогава, когато това касае интереса на България."

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Най-корумпираната страна поема председателството на ЕС

Това недоумява британският в. "Гардиън"

На трето място, но най-тежко по важност, Павлова посочи, че председателството на страната ни на Съвета на ЕС ще цели да покаже непознатата България.
"Да изчистим имиджа на България е нашата най-важна цел. Защото ние сме със залепен етикет, по един доста негативен начин се говори много често за България и това е една възможност да покажем, че неоснователно сме критикувани или по някаква причина по някои от темите едва ли не няма доверие у нас. Да покажем, че може да ни се има не само доверие, а да покажем, че имаме самочувствие, не без покритие. Не сме самонадеяни, знаем си грешките, знаем си проблемите, показваме ги много често и много честно, но в същия момент имаме готовност да работим и да ги отстраним. Никой не е безгрешен, никой в Европа не е безгрешен и проблемите, с които се сблъсква България, не са чужди за другите държави, така че трябва хем да имаме самочувствие, хем да покажем готовност, че вървим напред да ги адресираме и да ги променим."

Петър Стоянов: публикациите за корупция хвърлят сянка на европредседателството ни

Петър Стоянов: публикациите за корупция хвърлят сянка на европредседателството ни

Да коментираме какво пишат чуждите вестници е тежък комплекс за малоценност

По думите на Павлова предвидените за днес 9 протеста видимо и ясно целят да получат по-голяма публичност и може би да дискредитират България в очите на Европа и света. "Много е тъжно, че някои се възползват да имат видимост и гласност, точно когато България може да покаже каква държава е", заключи министърът.

Протестиращите ни излагат като Бай Ганьо пред Европа, скастри ги Плевнелиев

Протестиращите ни излагат като Бай Ганьо пред Европа, скастри ги Плевнелиев

Българите все още не са се разделили с робската си психика според Плевнелиев