В последните дни буди недоумение фактът, че финансовият министър Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изразява обратно становище пред медиите. Това заявява в своя позиция, разпространена от пресцентъра на партията, депутатът от ДПС Делян Пеевски по повод уж договореното запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, както и отпадането на т.нар. "донос-бонус".

Пеевски посочва, че в проведения разговор в Народното събрание, в който са участвали също Бойко Борисов и Делян Добрев, е било постигнато категорично общо съгласие, включително и от финансовия министър, за запазването на данъчната ставка от 9%.

Депутатът обаче със съжаление отбелязва, че часове по-късно в Министерския съвет Василев се е отметнал от постигнатите договорки, а вчера отново е настоял да се върне 20% ДДС за бранша.

Пеевски не е отказал Асен Василев от 20% ДДС за ресторанти и хотели

Пеевски не е отказал Асен Василев от 20% ДДС за ресторанти и хотели

Професията на миньорите има бъдеще до 2038 г., но със затихващи функции

В позицията се подчертава, че ДПС няма да подкрепи увеличението на данъчната ставка за ресторантьорския бизнес. Предложението като цяло вероятно нямало да получи необходимата подкрепа в парламента, тъй като волята на мнозинството била за запазване на 9% ДДС за ресторантьорския бизнес, при това заедно с изпълнението на условията за изсветляването му.

По отношение на изразеното от Василев неразбиране и изненада, че е канен на срещи в Народното събрание, от ДПС напомнят, че по Конституция България е парламентарна република.

"Настоящата конфигурация е резултат от доверието, което избирателите отредиха на партиите и коалициите в Народното събрание. Решението за тази трудна за изпълнение отговорност бе продиктувано от необходимостта да се излезе от спиралата на изборите, в която бяхме две години, и да се поеме по пътя на стабилизацията и евроатлантическата перспектива, които нямат алтернатива", изтъква се в позицията на Пеевски.

ДДС за ресторантите да е 20%, все още смятат от МФ

ДДС за ресторантите да е 20%, все още смятат от МФ

Асен Василев и ресторантьорите изсветляват бранша

Той посочва, че законодателят, в лицето на парламентарните групи, излъчили и подкрепящи правителството, е длъжен да пази интересите на хората в страната, съобразявайки всяко свое решение с тази отговорност. Отговорност на представителите на изпълнителната власт - премиер и министри, пък била да изпълняват тези политики.

"Дълбоко вярвам в това, че разумът ще надделее над личните амбиции и със съзнанието за мястото на всеки един в тази формула на властта министърът на финансите ще преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет. Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация", подчертава Пеевски.

По негови думи стабилността на държавата, балансът между властите и добрият диалог между политиците са ключът към постигането на важните национални задачи пред управляващите.

Пеевски убедил Асен Василев ДДС за ресторанти да остане 9% и да няма донос-бонус
Обновена

Пеевски убедил Асен Василев ДДС за ресторанти да остане 9% и да няма донос-бонус

Депутатът от ДПС отчете напредък по казуса с въглищните региони