В Деня на Съединението си струва да помислим, че нашите национални интереси са по-важни от всичко и независимо от любовта към руската литература, към всичко руско, е добре да ги отстояваме.

Това каза в интервю пред БиТиВи президентът на България (1997-2002) Петър Стоянов по повод 136-ата годишнина от Съединението на България. По негово предложение Денят на Съединението на Княжество България с Източна Ромелия се чества като официален празник на Република България. До 1998 г. 6-ти септември не е бил официален празник, споменаваше се крадешком. Той пречи на всички политици - как преди сме били обединени, каза Стоянов.

Честваме 136 години от Съединението

Честваме 136 години от Съединението

В навечерието на празника в Чирпан държавният глава Румен Радев припомни подвига на чирпанската чета, която тръгва към Пловдив, за да участва в събитията на 6 септември

Струва ми се, че партиите трябва да имат своите физиономии. Не сме дошли още до времето на този цивилизационен сблъсък, когато ще се сетим, че нито една религия не е измислена на територията на Европа, а всички идеологии са измислени на територията на Европа, каза Стоянов по повод разделението Изток-Запад в българския политически живот.

Непрекъснатите вопли за промяна в Конституцията говорят за политическа безпомощност. Няма смисъл да обвързваме българския народ с това. Въпросът не е в това непрекъснато да променяш Конституцията или държавното си достойнство, а как да се създаде чувство за законност - не да спазваш закона от страх, че ще отидеш в затвора, а съзнанието, че всички ще живеят по-добре, каза Стоянов.

Президентът Румен Радев обсъжда с ЦИК избори 2 в 1

Президентът Румен Радев обсъжда с ЦИК избори 2 в 1

Да сме сигурни, че изборната администрация може да се справи в такава сложна ситуация

Запитан дали той самият има път за връщане в политиката, Петър Стоянов заяви, че нещата са се променили доста от неговото време. България има нужда от нови поколения. Една ни е държавата, много ни е хубава държавата, няма смисъл с неразумни действия сами да я разваляме, каза той.

Стоянов припомни, че Съединението не е приемано еднозначно в началото, но не от осъждане на самия акт на обединение на България, а от спорове кога и как да стане.

"Три години след Съединението Иван Вазов пише една ода, в която споменава героите на Съединението като изпъдени гимназисти, безделници и герои от кръчмите и затворите. Народната партия е била против Съединението. Между Вазов и Захари Стоянов има полемика. И в Народната, и в Съединистката партия - и в двата лагера са били свръхпатриоти, едните са искали то да стане на 6-ти септември, другите са отлагали. Три дни преди Съединението от Народната Партия се събират и се питат дали да обявят Съединението", припомни Стоянов.

Тогава обединението е било от свърхатриотизма. Днес политиците са водени не от патриотизма, а лични интереси, каза той и припомни, че след Съединението пловдивчани се лишават от правото да се наричат столичани.

Тогава борците за национално обединение са изидгали в култ българска държава, днешните политици говорят за суверен, направи аналогия с днешните политици Стоянов.

"Държава не е срамна дума", изтъкна президентът 1997-2002 г. Тогава българите, завършили на запад, не са идвали като жест, а да слушат.

БСП връщат мандата на 7 септември

БСП връщат мандата на 7 септември

Неофициално решението на коалицията

Стоянов припомни връщането на мандата от БСП на 4 февруари 1997 г. "Аз бях длъжен да връча мандата на БСП, ... движех се по ръба на Конституцията, но това беше в интерес на България", заяви Стоянов.

Той изтъкна и дипломатичния начин, по който са действали тогава политиците - "поставиш ли някого в ъгъла и до стената, той е оправдан от чувство на реваншизъм. За мен беше важно да бъде спестено достойнството на БСП, защото интересите на България. Договорът с НАТО бе подписан от президент, излъчен от БСП", изтъкна Стоянов.

"Тогава беше далеч по-сложно. Днес битката е за по-добър стандарт на живот, функционираща правосъдна система. Днес виждам едно разделение Изток-Запад. Съединението на българския народ ни подсеща, че интересите на България не винаги съвпадат с интересите на Русия. Дотогава всички са русофили, в речниковия фонд", допълни Петър Стоянов.

Кметът на Пловдив сигурен, че след третите избори ще има правителство

Кметът на Пловдив сигурен, че след третите избори ще има правителство

Пада нивото на всяко поредно Народно събрание, съжалява Здравко Димитров