Нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент.

Това се посочва в изявление на сайта си Петър Стоянов, президент 1997 - 2002 г., по повод твърденията и лавината от мнения, изказвани в социалните мрежи "за" и "против" евентуалната му кандидатура за президент. Петър Стоянов подчертава, че това е "дебат, за който не съм давал никакъв повод".

"Моята евентуална кандидатура би имала смисъл, само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори."

Петър Стоянов заявява, че и винаги е участвал в честни и открити политически състезания и припомня, че президентският му мандат е бил предшестван от над 12-месечна публична кампания, истинска борба на идеите и демокрация. Така е спечелил честно и открито гласовете на 2 502 517 български граждани.

Въпреки това изявление Петър Стоянов благодари на хората, които до последно "настояваха да ме подкрепят с имената и авторитета си в кандидат-президентската кампания."

Стоянов пожелава на бъдещия президент на България да продължи евроатлантическата политика и ангажименти на страната ни, както и усилията за обединено и проспериращо общество.

Името на Петър Стоянов в оборот - от "най-добрият президент" до "кой е той?"

Името на Петър Стоянов в оборот - от "най-добрият президент" до "кой е той?"

Според Мария Капон: Не е сериозно някой да се качва на гърба на Стоянов