Мораториумът върху цените на електроенергията, ВИК-услугите и топлинната енергия може да отпадне още до края на февруари, заяви заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред Bulgaria ON AIR .

"Предполагам, че мораториумът ще отпадне преди края на март. Той изигра своята роля да задържи голямото напрежение в сектор "Енергетика". Възможно е това да се случи и до края на февруари. Не се очаква скок в цената на тока след падането на мораториума. Ако има корекция, тя ще е много минимална. При всички положения ще бъде едноцифрена, ако я има въобще." - прогнозира Данаилов в предаването "Денят ON AIR".

Индустриалните консуматори на ток предлагат 4 мерки вместо мораториума

Индустриалните консуматори на ток предлагат 4 мерки вместо мораториума

Решението на НС заплашва енергийната сигурност на страната

"Общините, като всички небитови потребите, ще получат компенсация, която за декември месец ще бъде около 130 лв./MWh, а за януари - около 143 лв. При добро планиране на разходите още през септември те можеха да поискат повече пари при актуализацията на бюджета за 2021 г. Те поискаха 100 млн. лв. и толкова им бяха дадени. А тогава се виждаше накъде отиват цените. Нямаха добро финансово планиране на разходите, които им предстоят." - заяви заместник-министърът.

Той предупреди, че ако помощите и компенсациите са за всички общини, може да последват финансови санкции от ЕС за България.

Данаилов потвърди позицията на премиера, че цената на газа е можела да бъде по-ниска и да не се стигне до криза със сметките за ток.

"Цената на газа можеше да бъде по-ниска. Можеше да има минимално увеличение до 10% през януари. Текат проверки дали е било възможно увеличението от 30% да не се случи и намалението от 18% да бъде по-голямо." - подчерта той.

По думите му, ще се проверява също как "Булгаргаз" е разпределил 7-8 млн. лв. към българския бизнес.

"Много е важно да се установи как се е случило това от страна на държавното дружество. Намеквам, че е добре да се изследват всички търговски практики, които "Булгаргаз" е прилагало през годините. Да се установи защо доброволно дружеството се е отказало от определени количества азерски газ. Ръководството на "Булгаргаз" не е положило всички усилия за по-големи доставки." - убеден е заместик-министърът на енергетиката.

Министър Александър Николов ще посети Баку, където основна тема на разговорите ще бъдат доставките на газ и възможностите за продължаване на договора след юни месец.

Съществува значителен потенциал за сътрудничество на енергийните доставки с Азербайджан

Съществува значителен потенциал за сътрудничество на енергийните доставки с Азербайджан

На среща с посланик Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов

По информацията, с която разполага Министерството на енергетиката, износът на газ за Румъния не е бил толкова малък. Това също е обект на проверка. Данаилов коментира и обвиненията, че държавата се опитва да докара нови доставчици.

"Едно от големите обвинения срещу България е, че няма диверсификация на доставките на природния газ. Ние трябва да изградим газовата връзка с Гърция и Сърбия. Трябва интерконекторните връзки да бъдат завършени в най-кратки срокове. Когато имаш един доставчик или един клиент, само имаш проблеми." - подчерта Пламен Данаилов.

Николай Павлов шокиран от стоварилото се върху "Булгаргаз"

Николай Павлов шокиран от стоварилото се върху "Булгаргаз"

Нямало компания, на която да е отказан природен газ

Той подложи на критики и договора, който "Булгаргаз" е преподписал с "Газпром експорт".

"Формулата, която е сменена с него, е довела до това "Булгаргаз" да плати 500 млн. лв. повече, в сравнение със старата формула. Смяната на формулата е довела до това увеличение на плащането. Предстоят преговори "Газпром", който е основен доставчик на природен газ за България. Преговорите няма да са лесни. Това ни връща към въпроса, че ако имаме няколко доставчика, това дава повече възможности в преговорния процес, при един - не можеш много да се пазариш." - отбеляза събеседникът.

Той уточни, че интерконекторът с Гърция ще ни даде такива възможности. Според него, съоръжението ще бъде изградено до юни 2022 г.

"Булгаргаз": Очакваме газовата връзка с Гърция да започне работа най-късно на 1 юли

"Булгаргаз": Очакваме газовата връзка с Гърция да започне работа най-късно на 1 юли

В противен случай може да се стигне до санкции