Президентът Румен Радев изчаква партийна система, която се е разложила окончателно и чак тогава най-вероятно ще има нов политически проект. Това заяви проф. Пламен Кирова, преподавател по конституционно право, в студиото на БНТ.

В момента държавният глава не е в изгодна ситуация да създаде партия, защото все още е в мандат, коментира още Киров в отговор на въпрос дали Радев ще създаде партия преди следващите предсрочни избори, ако има такива.

По повод промените в Конституцията Пламен Киров е на мнение, че е хубаво Конституционният съд да забави произнасянето предвид сегашната политическа ситуация, защото може да се окаже, че кабинетът на Главчев е правно несъществуващ. По думите на професора промените са съсипали Конституцията.

Относно думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за нова избирателна система, Киров каза, че не би трябвало да се пипа Избирателният кодекс и напомни, че той не може да се променя една година преди изборите - правило, което ние вече сме нарушили.

Според преподавателя по конституционно право проблемът не е в избирателната система или управлението на държавата, а е в самите политически партии. Това се отнася за цяла Европа в момента, допълни той.

Запитан кой ще получи втория мандат от президента според Пламен Киров това ще е партията, която ще забави максималко предсрочните избори и най-вероятно това ще е ДПС, въпреки че тя заяви, че веднага ще върне мандата празен. 

Томислав Дончев: Политическата система у нас е в дълбока криза

Томислав Дончев: Политическата система у нас е в дълбока криза

Опциите за диалог за съставяне на кабинет са изчерпани