След близо 6-часово заседание пленумът на Българската социалистическа партия реши с почти пълно единодушие партията да преговаря с "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство при връчването на първия проучвателен мандат.

Освен това от "червеното" ръководство са категорични - по никакъв начин да не се преговаря за управленска конфигурация с ГЕРБ и ДПС.

БСП обаче не влиза в преговорите с Промяната безусловно, напротив - поставят се 4 основни "крайъгълни камъка".

"Националният съвет ни даде рамка с 4 краткосрочни задачи. Първата е подкрепа на актуализацията на бюджета, втората е приемане на законите за Плана за възстановяване и устойчивост, трета - реформите и проектна готовност, които са необходими, за да влезе планът реално в действие, и четвърта - подготовка на бюджета за 2023 година, за да можем да подготвим и страната, и хората за трудните есенни и зимни месеци, които ни чакат", обобщи решенията на пленума след неговия край лидерът на "столетницата" Корнелия Нинова.

Петков нито ще преговаря с ИТН, нито ще променя състава на нов кабинет
Обновена

Петков нито ще преговаря с ИТН, нито ще променя състава на нов кабинет

Премиерът отрича България да е изнасяла оръжие за Украйна

В дългосрочен план пък приоритетите на БСП били социалната политика, здравеопазването, образование, култура, наука и спорт, икономика и продължаването на "битката за съдебна реформа".

БСП продължава да смята скъсването на отношенията с "Газпром" за грешка, посочи Нинова, но подновяването им няма да бъде поставяно като условие в предстоящите коалиционни преговори.

Нинова не коментира нито думите на президента Радев по отношение на интервюто на премиера Петков пред "Гардиън", свързани с износа на оръжие, нито позицията на Тошко Йорданов, че при дадени условия биха могли да се водят разговори за ново съвместно управление.

Мълчание запазиха и по-видните лица на вътрешнопартийната опозиция в БСП Крум Зарков и Петър Витанов.

ДБ може да се яви заедно с ПП на евентуални предсрочни избори, обяви Божанов

ДБ може да се яви заедно с ПП на евентуални предсрочни избори, обяви Божанов

Нови избори не ни плашат - най-вероятно ще резултата си, заяви той