Продължаваме промяната" можеха да имат всичко, за което се борят, ако заедно с "Демократична България" се бяха коалирали с ГЕРБ в рамките на първия мандат и усилията на контактната група, оглавявана от Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Това заяви пред БНТ Росен Плевнелиев, президент на България за периода 2012-2017.

Според него са необходими промени в Конституцията, с които да се премахне съществуването на служебно правителство.

Това е вреден институт, който къса институционалната нишка в държавата и от тази гледна точка имате ефекта на изчегъртване на всеки три месеца, посочи той.

По думи на Плевнелиев при формирането на контактната група за формиране на мнозинство в рамките на първия мандат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е дал пълен картбланш. Това означавало, че ако "Продължаваме промяната" са искали, са можели да имат свой премиер, а главният прокурор е нямало да се казва Иван Гешев.

Вигенин не е оптимист за втория мандат, но вижда полезни стъпки за третия

Вигенин не е оптимист за втория мандат, но вижда полезни стъпки за третия

БСП нямало да сложат пръст в колелата на сериозните опити за правителство

"Такова чудо в политиката не е имало досега - тази стена от пропаганда и липса на логика. Ударихме се в стена на липса на елементарна логика на политическите действия. Новото поколение български политици сякаш не ни разбират и гледат на нещата по друг начин. Тези вълшебни за нас думички, като надграждане, прогрес, мъдрост, да се поучиш от предишното поколение - лошото да подобриш, доброто да надградиш - няма такова нещо", обобщи той.

По негови думи има чисто пропагандни опорни точки и в еманацията на всичко това е "Продължаваме промяната".

Превнелиев смята, че "Демократична България" са били по-склонни, но винаги са поставяли условието - "Да, обаче ПП...ако те не направят крачка, и ние няма да направим".

"Казваме на всички - изпускаме последния влак за еврозоната, ако не влезем, държавата изпада. Ставаме бананова република..."Шенген, правосъдната реформа - искате ли ги?" - "Да!" - "Дайте да ги направим!" - "Ама не може с ГЕРБ. Никога и нищо с ГЕРБ", разкритикува Плевнелиев.

ПП не виждат голям шанс за кабинет с втория мандат

ПП не виждат голям шанс за кабинет с втория мандат

Партията се фокусира върху местните избори

Той предупреди, че България изпуска последния влак, с който може да постигне пълна европейска интеграция, и има голяма опасност да попадне в геополитическа изолация. По тази причина призова към единство по основните приоритети - доброто име и репутация на България, надграждане, а не насилване на Конституцията и евроинтеграцията.

"Представете си вариант, в който Румъния влезе в Шенген, а ние - не. Ето това е геополитическа изолация - като някакъв буфер, през който влизат мигранти и затворени откъм Дунава. Дотам сме", заключи Плевнелиев.

По негови думи ПП е създадена в условия на зависимости от президента Румен Радев, които трябва да се обяснят на обществото. Той определи държавния глава като популист и го призова за извинение заради участието му при влизането на "Продължаваме промяната" във властта.

Денков вижда кабинет от експерти, без централна фигура

Денков вижда кабинет от експерти, без централна фигура

Отрича да е "кукла на конци"

"Кога е постъпил правилно президентът Радев - когато ги е представил като най-доброто, или когато ги нарече шарлатания?", запита Плевнелиев.

"Като е казал шарлатания, да обясни какво се случва там, защо така ги е нарекъл. Тази дума за мен е "едно си казал, друго си вършил, тежка форма на липса на интегритет". Защото, ако си демократ, спазваш върховенството на закона", подчерта той.

Според Плевнелиев думата на 2022 г. е "разделение".

" Една година, в която България изглеждаше като тъмен балкански субект, като бананова република с липса на воля да решим най-важната от всички кризи - политическата", обобщи той.

анкета

След като кабинетът „Габровски“ не мина?

Виж резултати

С втория мандат ще се получи 7.1%

Шанс има само с третия мандат 12.6%

Направо да ходим на избори 46.6%

Президентска република звучи все по-добре 22.7%

Нито знам, нито ме интересува 11.0%