"Мисля, че прокуратурата действа правилно. Проверява навсякъде, влиза в домовете на министрите и на експертите. Проверява всички по веригата. Иска ми се прокуратурата да не действа толкова показно, но да действа ефективно и да има раздадена справедливост", коментира пред НоваТВ, президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев.

По думите му, още през 2009 г., той е апелирал за административна реформа, която да доведе до това, че и експертите да носят отговорност.

Българите харесват мутрите, в ареста на Нено Димов има поръчка, заподозря Татяна Дончева

Българите харесват мутрите, в ареста на Нено Димов има поръчка, заподозря Татяна Дончева

По думите й арестът на министъра е постъпка на милиционери, обучени в школата в Симеоново, където всичко е екшън и поръчка

Според него, "Нено Димов не е единственият отговорен. Естествено министърът носи своята вина, дотолкова доколкото не е защитил обществения интерес. Трагедията е ясна, хората са без вода, един огромен град и това ще продължи месеци наред. Винаги съм бил против министрите да са удобно извинение за несвършената работа от много други". 

Плевнелиев обясни, че "политическите партии назначават хора на различни нива в държавната администрация. Тук държавната и общинската администрация не са си свършили работа. Тръгваме по цялата верига. Има местно ВиК дружество, което е собственост на ВиК асоциация. Това дружество е предизвикало този сериозен проблем, там вина има със сигурност".

"Кой определя политиката, кой е получавал всичката тази информация и не е реагирал навреме, за да може да се спре извънредното подаване на вода. От една страна има ВиК, от друга то е собственост на Асоциация. От друга гледна точка пък има поне две министерства, които са там на място. Министерство на икономиката пое някакви функции по ремонтите", допълва той.

Нено Димов остава в ареста
Обновена

Нено Димов остава в ареста

Магистратите решиха, че има обосновано предположение за извършено престъпление

"Всичко сега трябва да се подреди по пътя на проблема. Да се види кой какво не е свършил и да се поеме отговорност, но не само от министъра", счита Росен Плевнелиев.

Според него, "изказването на Каракачанов е груба политическа грешка, тогава хората ще останат с впечатлението, че нещата се случват само и единствено по време на избори. А извън избори държавната администрация не работи".

"Моето обяснение е по-елементарно и по-различно от това, което вицепремиерът е казал. Не само в този случай, но и в много други, виждаме как администрацията, но и много други системи, не могат да действат превантивно, че да предотвратят проблема", добави той.

По думите му системата е сложна и предстои да се види дали това ще доведе до размиване на отговорност.

Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална

Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална

Следват Шумен, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Сливен, състоянието на язовир "Камчия" за Варна и Бургас

Плевнелиев коментира, че "няма предпоставки за парламентарна криза в България. Надявам се това да бъде така, най-малкото защото 2020 година е изключително стратегически важна за България. Ако влезем в трайно политическа криза, ще изгубим милиарди".

"Чисто политически не считам, че Патриотичният фронт ще спечели нещо, ако бутне правителството. В една демократична държава един министър, както и всеки гражданин, е невинен до доказване на противното".

Той подкрепя президента Румен Радев за промяната в конституцията.

Относно "Турски поток", Плевнелиев коментира, че "не би следвало никакво менгеме да се дискутира. България строи с български тръби интерконектори с всички държави. България има амбицията да участва в терминала за втечнен газ в Александруполи. Това са прекрасни новини".

Плевнелиев не иска парламентарна криза и вярва в уменията на Борисов

Плевнелиев не иска парламентарна криза и вярва в уменията на Борисов

"Правителството да си извади изводи, институциите като цяло са се провалили"