"Гражданите имат право не просто да бъдат чути, но и техните идеи да бъдат облечени в решения на демократичната държавност - само така можем да вървим напред. Разбира се, ако има бунтове или ако има незаконни протести - тези, които ги инициират, трябва да си носят отговорността." Това заяви за БНР президентът на България в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев.

Той коментира, че в Бургас протестите срещу високите цени на горивата са били предвождани от автомобили с руски регистрационни номера. По думите му това било странно.
"Много странно при положение, че всъщност в България това е почти един монопол на руската компания "Лукойл". Същевременно в други градове - като Перник, като Благоевград, имаше идея, че един телевизионен водещ и неговите сценаристи са в много пряка и близка връзка с тези протести", каза Плевнелиев.

МВР пази регламентираните протести, увери Маринов
Обновена

МВР пази регламентираните протести, увери Маринов

На протестите има провокатори, сигурен е МВР шефът

"Неведнъж сме минавали през вълни от протести, неведнъж е имало гражданско недоволство. Важно е обаче да минем по един демократичен и правов начин, за да може в крайна сметка да стане по-силна нашата демокрация, а гласът на тези хора да бъде чут и в крайна сметка техните идеи реализирани по един правов, а не хаотичен начин", допълни бившият държавен глава, правейки паралел с масовите протести в страната от 2013 година.

Според Плевнелиев на протестите през 2013 година той е бил едно от главните действащи лица в качеството си на президент. Той отишъл при хората на улицата, поканил ги в президентството, организирал дебат, "така че да се чуе гласът на всеки". По думите му той изиграл своята роля на обединител на нацията и в трудния период народът се успокоил, а в държавата се провели легитимни избори.

Сегашният държавен глава Румен Радев не правил нищо подобно.

Плевнелиев: Голямото ми притеснение днес е, че държавният глава не прави нищо подобно.

"Той е една от демократичните институции в нашата държава, които са призвани да дадат решение така, както аз го направих. Държавният глава прави точно обратното, т.е., той се дистанцира от институциите на демократичната държавност, той по-скоро подбужда протестите, отколкото да помага за тяхното демократично решаване", коментира той.

Протестите заради цените на горивата и стандарта не стихват

Протестите заради цените на горивата и стандарта не стихват

МВР припомня, че няма протест, който да разрешава блокирането на магистрали и главни пътища

"По отношение на тези протести в момента държавният глава е пасивен. Нещо повече - той не използва нито една от възможностите, които Конституцията му е дала, за да може да помогне на институциите на българската държава да преминат през този момент така, както аз го правих", тълкува Плевнелиев.

Плевнелиев: Държавният глава играе ролята на класически популист.

Бившият президент отправи апел към Радев - "да се възползва от това, което Конституцията му е дала и ако трябва да се поучи от примера, който аз дадох два пъти".

"На един държавен глава не му прилича да играе популистки", подчерта още Плевнелиев, според когото Радев трябва да започне да изтъква не само минусите, но и плюсовете, които "това управление донесе на България".

Румен Радев е популист и лидер на опозицията, оцени Плевнелиев

Румен Радев е популист и лидер на опозицията, оцени Плевнелиев

Плевнелиев видя сериал между двама генерали в спора между Борисов и Радев

Плевнелиев: "България има едно успешно председателство на ЕС - целият свят дойде да ни го каже, а единственият, който го оплю, е президентът Радев. Нима му отива на българския президент да принизява едно голямо постижение на българската държавност? По същият начин и Договора за приятелство с Македония - историческо постижение и кой е единственият, който го оплю и го принизи - президентът Радев и Корнелия Нинова."

Според Плевнелиев това правителство има какво да свърши. Най-голямата битка сега била геополитическа битка - правителството дало курс за влизане в Еврозоната, дало курс за отпадане на механизма за контрол, дало курса за влизане в Шенген.

"И вместо ние да се хванем в ръце, за да се обедини този елит на България и да постигне тази стратегическа цел, ние започваме чисто по балкански да се клатим", добави бившият президент.

Изобретяването на Плевнелиев и сие

Изобретяването на Плевнелиев и сие

За жалост на задокеанския драматург, това е което имаме за него като политическа антиселекция. Нямаме друг Плевнелиев

Плевнелиев продължи с политическите коментари - той определи "Обединени патриоти" не като патриоти, а като националисти. По думите му вицепремиерът Валери Симеонов "категорично трябва да си подаде оставка" като "акт на морал, акт на ценности и акт на демократична култура".

"Колкото и Корнелия Нинова да се опитва да играе на върха на възможностите си, тя тотално трансформира БСП в една антиевропейска националпопулистка партия, която също е далеч от ценностите", добави още бившият президент.

БСП става законово продължение на протестите

БСП става законово продължение на протестите

Корнелия Нинова съветва властта да се вземе в ръце