„Гласувах с мисъл на добро в сърцето, на силна мотивация в ума, че знам какво трябва да се направи за България и от какво имат нужда икономиката, регионите, така че да бъдем достоен член на Европа, достоен член и на света, да се възползваме максимално по европейските правила и европейската солидарност".

Това заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев след като упражни правото си на глас. Той заяви, че за него най-важно е модерна България, която да е достоен член на Европа.

Той заяви, че първото, което ще направи в президентството е още от първия ден да стартира формирането на съвети, които ще отворят вратите на гражданството към институцията.

Съвет на инфраструктура за модерна България, съвет на социално-икономическо развитие, съвет за културно и духовно развитие - това са важни инструменти на президентството, за да можем още от първия ден да работим за националните и регионални приоритети", обясни Росен Плевнелиев.

Той заяви, че ако има нарушения в изборния ден, очаква изпълнителната власт да действа по правилата и безкомпромисно. Плевнелиев дойде сам в изборната секция и обясни, че съпругата му ще гласува, но посочи, че има 3 малки момчета, които в 9:30 ч. са на фаза закуска. По думите му и съпругата му ще упражни правото си на глас по-късно.

Плевнелиев каза, че ще прекара по-голямата част от деня със семейството си. „С децата ще ходим на кино. Искаме да гледаме комичния филм с Мистър Бийн, така че сме се запътили на там и разбира се всичко, което това хубаво време ще ни позволи - да караме колека, да се разхождаме", сподели пред медиите кандидатът за държавен глава.

„В 18:00 ч. сме отново в екшъна на президентските избори", заяви още той. На въпрос доколко тези избори ще отговорят на очакванията на българите за справяне със световната криза, Плевнелиев заяви, че българските политици трябва да гарантират стабилността, за да може страната ни да мине по разумен и достоен начин през кризата.

„Българските политици трябва да направят така, че тежестта на кризата да се балансира по един разумен начин между различните групи така, че очаквам подобни действия и преди всичко трябва да запазим стабилността, защото без стабилност България наистина ще страда", коментира Росен Плевнелиев.

На въпрос дали търси разговори с временния съвет на Либия, той отговори, че България трябва да възстанови своите позиции в тези региони. „Ние сме имали експортна индустрия, която е печелела милиони и милиарди за България. Това ще бъде изключително важна задача - външната политика на България трябва да се икономизира и ние трябва да работим така, че произведено в България, това, което ние можем да гарантираме на света с качество и с двете си ръце, да го постигнем", допълни Плевнелиев.

Той обяви, че трябва да се надгражда над успеха на българите и допълни, че ще работи така, че тези пазари да се върнат. Той посочи, че не става въпрос само за Северна Африка и гарантира, че в Япония, Южна Корея и страните от бившия СССР България има какво да възстанови като позиции. Това може да стане с активна позиция на президента, с това, че държавният глава може да се бори за всеки лев инвестиции и да има активна позиция във всички тези региони.

Плевнелиев се обяви категорично за референдумите, но един референдум трябва да бъде много добре обоснован, за да може българите да направят съзнателен избор с „да" или „не". „Това означава те да имат всички предварителни анализи на експерти, цифри, данни, да са ги разбрали и до най-малкото населено място на България, за да можем наистина да имаме честен референдум", категоричен е кандидатът на ГЕРБ.

Той заяви, че не може да се проведе референдум просто, защото някой политик е решил той да бъде удобно извинение и недобре обосновано. „Аз съм за, но със сериозни цифри и обосновки", обяви още Плевнелиев. Той заяви, че най-важната тема, за която би провел референдум е темата за енергетиката генерално, а не само за АЕЦ „Белене". „За АЕЦ „Белене" изпълнителната власт да бъде така добра да сложи абсолютно всички факти на масата, дългосрочните аспекти, да сметне АЕЦ „Белене" спрямо приоритетните програми, които ние бихме искали да разширим и стартираме", призова кандидатът за държавен глава.

По думите му енергетиката в България не е само „голям шлем". Той обяви, че голямата разлика между него и останалите кандидат-президенти е, че според него енергетиката на България преди всичко е енергийна ефективност, програми за саниране на жилищните сгради, газови връзки на страната ни с всички други държави, за да може никой повече да не ни спира кранчето. „Когато стане така, тогава и бизнес средата ще бъде по-добра, ще има повече инвестиции, защото компаниите ще бъдат сигурни, че някой няма да им спре кранчето", обясни Плевнелиев и допълни, че енергетиката е много по-широко понятие. По думите му, шистовият газ е част от тази тема и България трябва да се научи да прави референдуми и решения на изпълнителната власт по коректен начин.

По думите му, в момента не може да се говори за референдум за шистовия газ, при положение, че все още не знаем дали имаме такъв и при положение, че няма никаква предварителна подготовка. „За да сме коректни към българските граждани трябва да имаме яснота първо дали има, да имаме геологически проучвания, да има експетрно мнение на най-високите европейски и световни стандарти дали отговаря на тях и тогава да се вземе решение", обясни Плевнелиев. По думите му, абсолютно непроизводително е да се плашат хората, без да се знае дали у нас има шистов газ или не.

Президентът ще започне със създаването на правила. Искаме да имаме правила за даване на гражданство, каквито до момента не сме видели, правила за опрощаването на задължения на гражданите", подчерта Плевнелиев.

Той допълни, че иска да се изгради и нов тип комуникация с медиите, за да се отворят вратите на президентската институция за гражданите. „Президентът работи за репутацията на държавата. Той може да бъде успешен само тогава, когато наистина предварително показва посоката и всички знаем накъде вървим - националния план за развитие 2020, регионалните проекти, приоритетните области на енергетиката са важни да бъдат комуникирани и подкрепяни и от президентската институция, за да може в света и в Европа най-после да разберат, че не работим на парче, а имаме план", заяви още кандидатът на ГЕРБ.

Росен Плевнелиев коментира и темата с еврофондовете като посочи, че Гърция и други държави, които от години усвояват еврофондове, са много променени. По думите му, за да бъде и в България по този начин, президентът ще има роля за качественото планиране, програмиране и интегриране на този огромния ресурс по европейските правила, не на парче и с визията за национална икономика.

„Не разделям, а обединявам", обяви още той и допълни: „Давам приоритети и преди всичко не преча на никой, а помагам, който иска да работи за каузата на модерна България". Той заяви, че не иска по никакъв начин да се разширяват пълномощията и правомощията на президентската институция.

„Конституцията на България е балансирана.
Тя дава достатъчно възможности за активна роля на президента в обществения живот", обяви Плевнелиев. Той обеща, че ще даде всичко от себе си, за да изпълни със съдържание тази институция.

„Моите думи към хората са - Гласувайте и не продавайте гласа си. Колкото повече българи гласуват, толкова повече ние укрепваме демокрацията, доказваме, че гражданите са работодателите на институциите и със своят глас задават дневния ред на обществото, държавата и институциите", призова кандидатът на ГЕРБ.