"Подготвяме различни сценарии, които биха могли да ни изправят пред много предизвикателства относно организирането на изборите за българите в чужбина".

Това заяви пред БНР Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи.

Той уточни, че дипломатическите ни мисии вече имат възможност да поискат разрешения от приемащите държави за разкриване на изборни секции.

"От опита и практиката на други страни, които проучихме, някои са получили такива разрешения дни преди датата на вота. Можете да си представите за какви напрежение и стресова ситуация става дума. Ние се съобразяваме с обективни обстоятелства в страните, с неща, които не зависят от нас", поясни Георгиев.

Той подчерта, че на миналите избори сме имали 370 изборни секции, сега искат да бъдат не по-малко и това е тяхната амбициозна задача.

Кой натисна копчето за 4 април, питат от ГЕРБ

Кой натисна копчето за 4 април, питат от ГЕРБ

Не можело да се направи всичко, което на президента му хрумне

Информация има на сайта на Външно министерство и на интернет страницата на всяко от посолствата. Ще се опитаме да има актуална информация и в социалните медии. Ще разчитаме на медиите, на пресконференции, допълни зам.-външният министър.

По повод отношенията с РСМ Георгиев заяви, че "те са приоритет и се работи за тяхното разведряване".

"Има процеси, които не зависят само от нас. Поставените условия са абсолютна червена линия, от която няма да отстъпим. Искаме да задълбочим партньорството с нашите съседи, но Договорът трябва да се спазва, както и поетите ангажименти", категоричен е Георгиев.

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Въпросите обаче все още са повече от отговорите, подчерта държавният глава и даде седмица повече

Той коментира и използването на служебни паспорти на министерството от астролози и от членове на федерацията по ММА.

"В момента има наредба с опция различни федерации, съсловни организации да ползват такива паспорти. Прави се проучване по тази тема, за да сме сигурни, че процедурите се спазват правилно. Тези паспорти не дават привилегия, дори има държави, които подлагат притежателите на такива паспорти на по-строг контрол. Това е направено с цел обозначаване, че даденият ползвател има участие в определената от нормативната уредба организация, която може да получи такъв документ", поясни зам.-министърът.

Само управляващите се притесняват от датата 4 април, според Цветанов

Само управляващите се притесняват от датата 4 април, според Цветанов

ГЕРБ и ДПС щели да бъдат партньори в предстоящия вот