България подкрепя и ще продължи да насърчава по-нататъшното развитие на взаимодействието между Европейския съюз и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, насочено към укрепване на сигурността и устойчивото развитие на по-широкия Черноморски регион. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на 42-рата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите членки на ЧИС, която се проведе във видеоконферентен формат.

Тя изрази убеденост, че участието на страната ни в Организацията е предпоставка за постигане на стабилност и икономически просперитет в полза на всички граждани на държавите членки.

Министрите обсъдиха постиженията на Организацията в сферата на икономиката, потенциала за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството и усилията за продължаване на реформите.

Захариева кани Македония за член на ОЧИС

Захариева кани Македония за член на ОЧИС

До края на 2019 г. страната ще се присъедини към организацията

Захариева изтъкна проактивния подход на румънското ротационно председателство на ЧИС, което въпреки пандемията е успяло да запази високо ниво на ефективност на работата на Организацията.

По нейни думи с приоритетите си румънското председателство на ЧИС е останало фокусирано върху програмата си за повишаване на икономическата и социалната стабилност в нашия регион.

Тя посочи, че България приветства присъединяването на Северна Македония към ЧИС и припомни, че то е станало реалност по време на българското председателство на Организацията през 2019 г.

По нейни думи това е пример за последователната политика на страната ни за разширяване на сътрудничеството в региона. Захариева изрази увереност, че заедно страните членки ще работят за по-нататъшното развитие на организацията и взаимодействието ѝ с ЕС.

Тя препотвърди подкрепата на България за кандидатурата на Надежда Нейнски за поста Генерален секретар на ЧИС, като изтъкна, че присъствието на петима много силни кандидати е доказателство за значимостта на Организацията за държавите членки.

България става председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

България става председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество

Председателството ще протече под мотото "Море от възможности"