Политически елемент в напрежението заради абсурдите по пътищата със заплащането на тол таксите, винетките и глобите за тях. Това заподозря министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в студиото на Нова телевизия.

За вчерашното изказване на премиера преди да започне заседанието и обръщението му към шефа на АПИ Терзийски, Аврамова каза само: "Всички бяха свидетели на гнева на премиера. В ежедневната работа има и такива моменти." По думите на Аврамова обаче ситуацията с глобите се дължи на "скъсана комуникация" и то от страна на АПИ.

Георги Терзийски: Министър Аврамова знаеше за проблемите при въвеждане на тол таксите

Георги Терзийски: Министър Аврамова знаеше за проблемите при въвеждане на тол таксите

Автобусите също ще плащат тол такси

Аврамова увери, че в рамките на населени места, дори и да има поставени устройства на тол системата няма да се заплащат такси - нито тол, нито винетни стикери. Така например във видинското село, където камерата е в буквалния смисъл в населеното място пред домовете на хората, те няма да има нужда от винетка, за да отидат да си купят хляб. Камерите на тол системата може да работят на три режима - само като трафик камери, като засичащи тол и винетка, както и само като тол камери. Така може да се прави разлика между пътуващите, успокои Аврамова и увери, че гражданите няма да бъдат санкционирани.

За изключване и поемане на разходите за поддръжка на републиканските пътища се разчита на активността на кметовете. До този момент такива заявки са дадени от няколко общини - Белица, Рила, Челопеч, Шумен, Варна. В София е пред финал споразумението, което ще допълни решението на Министерски съвет, с което Столична община ще плаща на АПИ за всеки един от тези пътища, които са към кварталите. Същото се отнася и за Северната скоростна тангента. Отговор на въпроса кой закъснява с работата си Петя Аврамова не даде.

Освобождават районите край големи общини от винетна такса

Освобождават районите край големи общини от винетна такса

Общините ще поемат ремонта на пътищата без винетки

За случая Стара Загора Петя Аврамова посочи, че става въпрос за републикански път извън урбанизираната територия, където трябва да има винетка, но за двата квартала има алтернативни пътища. За квартала в Шумен, който е откъснат от града, кметът е посъветван просто да направи промяна на Общия устройствен план (ОУП) и да премести табелата.

Тези казуси трябва да бъдат решавани от всеки един кмет, тъй като са частни и са различни, обясни Петя Аврамова и настоя, че републиканската пътна мрежа трябва да разполага със средства за издръжка.

АПИ: Шофьори без винетка няма да се глобяват в границите на Столичната община
Обновена

АПИ: Шофьори без винетка няма да се глобяват в границите на Столичната община

Въпреки че казусът със Северната тангента още не е решен