Приемането на мандата от Реформаторския блок е загуба на политическо време и опит на РБ да запази този парламент, заяви Димитър Ганев от Изследователския център "Тренд", цитиран от БНР.

Реформаторите взеха мандата
Обновена

Реформаторите взеха мандата

Плевнелиев се надява да положат усилия

Той прогнозира, че мандатът ще бъде върнат до ден-два и допълни, че позицията на шефа на СДС Божидар Лукарски в крайна сметка е взела превес.

Шансовете на блока за следващия парламент падат, защото паралелно с новите проекти на Христо Иванов и Радан Кънев реформаторите ще се борят за един и същ електорат, обясни политологът.

Той смята, че това ще завърши с провал. По думите му нито един от лидерите не иска да пише провала на своята сметка, а "мандатът беше поет от лица от втория ешелон, с изключение на Борислав Великов".

С разумни аргументи реформаторите убеждават Борисов за кабинет

С разумни аргументи реформаторите убеждават Борисов за кабинет

Ще подходят отговорно - от 19 години автентичната десница не е получавала мандат

Според политолога Страхил Делийски, приемането на мандата е отвъд всякаква политическа логика. "Двоумя се между това да наречем това действие екстравагантно, сюрреалистично, или последния политически трик", каза той.

Делийски смята, че въпросите около евентуален кабинет с мандата на РБ са повече от отговорите. Според него не е ясно с каква подкрепа ще работи кабинетът? Каква легитимност ще има - веднъж в Народното събрание и втори път в обществото? С какъв мандат ще работи и с каква програма?

По думите на Делийски "българският политически процес не подлежи на рационален политически анализ".