Ще се търси реформаторско мнозинство за съставяне на ново правителство. Това заяви пред журналисти заместник-председателят СДС Румен Христов, след като получи проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев.

Припомняме, че точно в 11.00 часа четирима представители на Реформаторския блок пристигнаха на "Дондуков" 2, за да получат връчения от държавния глава проучвателен мандат. На церемонията Росен Плевнелиев подчерта, че за него е чест да им връчи мандата и изрази надежда да бъдат положени усилия за съставянето на кабинет.

Реформаторите взеха мандата
Обновена

Реформаторите взеха мандата

Плевнелиев се надява да положат усилия

"Автентичната десница не е получавала мандат от 19 години и ние ще подходим много отговорно", заяви Христов.

Той посочи, че са много благодарни за оценката, която е била дадена на Реформаторския блок за това, което са свършили през този мандат заедно с коалиционните си партньори от ГЕРБ. Заедно с ръководството на ПП ГЕРБ преди две години са започнали изпълнението на една програма и са стигнали заедно до средата на този път.

"Ние не виждаме причини за провеждане на предсрочни избори", категоричен бе Христов. Той визира добрия икономически растеж, ниските нива на безработица, както и балансирания бюджет.

Реформаторите се надяват следващия понеделник да проведат консултациите с ръководството на ПП ГЕРБ за съставяне на правителство. Христов изтъкна, че за да убедят Бойко Борисов имат своите разумни аргументи. Той е човек с опит, а правителството е било добре работещо, убеден е Румен Христов.

"България не бе държава, която по някакъв начин е създавала проблеми на ЕС", коментира още той.

РБ да не губи политическото време на държавата, настоява Народен съюз

РБ да не губи политическото време на държавата, настоява Народен съюз

Не можело да се разчита дори на вота на цялата им група

Христов информира, че от Движение "България на гражданите" (ДБГ) също са съгласни да вземат мандата. Той настоя, че трябва да се проведат още веднъж разговорите и уточни, че ако тук са били лидерите на партиите от РБ, тогава журналистите са щели да кажат за тях, че са службогонци.

Румен Христов заяви, че са уверени, че следващият парламент няма да бъде по-добър и съставянето на правителство няма да е по-лесно.