От Реформаторския блок трябва бързо да завършат процеса на консултации, който вече започнаха през миналата седмица и да дадат отговор на президента и на обществото, без да губят политическото време на държавата. Това коментира председателят на Народен съюз Румен Йончев относно връчения мандат на реформаторите.

Припомняме, че по-рано зам.-председателят на СДС Румен Христов коментира, че разговори за съставяне на кабинет вероятно ще се водят и с Българския демократичен център.

По мнението на Румен Йончев изборът на президента да връчи мандат за съставяне на правителство на най-разделената и най-непредвидима парламентарна група, сам по себе си бил авантюристичен и с несъществени шансове за успех.

Реформаторите взеха мандата
Обновена

Реформаторите взеха мандата

Плевнелиев се надява да положат усилия

Йончев смята, че парламентарната група на реформаторите не се отнася много сериозно към мандата. Не можело да се разчита дори на вота на цялата група мандатоносител. В подкрепа на думите си той изтъква, че мандатът е получен не от един от двамата съпредседатели на ПГ на РБ, а от представители на СДС и някои присъдружни партии. Този факт показвал неуважение към институционалната страна на този процес.

По думите на Румен Йончев това в голяма степен предопределя и съдбата на този злополучен трети мандат. Практически се пропилявали окончателно шансовете на 43-ото Народно събрание да излъчи правителство.

От Народен съюз подкрепят идеята за съставяне на програмно правителство. Те признават, че са напълно наясно, че то е невъзможно без участието на ГЕРБ и парламентарната им група. В този смисъл, би било естествено и премиерът да бъде посочен от ГЕРБ и това трябваше да стане още с първия проучвателен мандат, подчертава Румен Йончев.