Реформаторите взеха връчения от президента Росен Плевнелиев проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Точно в 11.00 часа на "Дондуков" 2 пристигнаха четирима представители на Реформаторския блок - Румен Христов, Борислав Великов, Костадин Марков и Александър Христов. Представител на Движение "България на гражданите" няма. 

Президентът ги приветства и подчерта, че за него е удоволствие и чест да им връчи мандата. "Ще се радвам, ако бъде направено усилие в рамките на 43-то НС да бъде съставено правителство. За мен е чест да ви връча този мандат и ще се радвам да бъдат положени усилия да бъде реализиран", заяви Плевнелиев.

Той възложи на Парламентарната група на Реформаторския блок да излъчи министър-председател и им пожела успех. 

РБ или си правел безплатна реклама, или протакал, смятат левите

РБ или си правел безплатна реклама, или протакал, смятат левите

Според депутат от БСП Плевнелиев бил готов с правителството

Половин час по-рано стана ясно, че Реформаторският блок ще вземе проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. Новината съобщи пред журналисти Орхан Исмаилов, председател на Народна партия "Свобода и достойнство", част от РБ, след заседание в централата на СДС на "Раковски" 134.

В ГЕРБ остават скептични за правителство на реформаторите

В ГЕРБ остават скептични за правителство на реформаторите

Все пак разговори най-вероятно ще има, обясни Димитър Главчев

Припомняме, че реформаторите тази сутрин се събраха, за да решат дали да приемат или върнат мандата за съставяне на правителство. 

Те първоначално заявиха готовност за съставяне на правителство, но само с изричната подкрепа на ГЕРБ. Миналата седмица РБ проведоха срещи с герберите и патриотите, като от страна на Патриотичния фронт бе заявена подкрепа за съставяне на кабинет. От ГЕРБ обаче обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на друга партия. В резултат на тази заявка реформаторите обявиха, че ще върнат мандата веднага, след като го получат.

По-рано лидерът на СДС Божидар Лукарски изрази своята лична и на партията позиция, че е добре да бъде съставен кабинет в рамките на това Народно събрание. Според него това не може да стане без подкрепата на ГЕРБ, затова се надява да я получат. Лукарски е категоричен, че ако се постигне съгласие, герберите трябва да предложат министър-председател. По мнението на Лукарски най-подходящ е Бойко Борисов.

Ненчев се обяви за съставяне на кабинет в този парламент

Ненчев се обяви за съставяне на кабинет в този парламент

БЗНС ще подкрепи взимането на мандата

От своя страна зам.-председателят на СДС Румен Христов призова Бойко Борисов да е човек на дълга, а не на емоцията. По думите му има възможност за съставяне на правителство в рамките на 43-я парламент. 

Христов уточни, че ще се опитат чрез консултации с ГЕРБ да реализират мандата. Дали това ще се случи зависи от най-голямата политическа формация - ГЕРБ. За нас е важно да имаме едно стабилно правителство в България предвид на всичко, което се случва в света, в региона - атентата в Истанбул, случващото се в Македония, Румъния и трагедията в Хитрино, посочи реформаторът.

Румен Христов подчерта, че за тях възможността не е изчерпана и ще продължат разговорите с колегите си. След получаването на мандата и в удобно за тях време искаме да направим още едни консултации и още една среща, допълни Христов.

Той припомни, че Сергей Станишев е получил възможност да управлява четири години с третия мандат, връчен на ДПС.

С разумни аргументи реформаторите убеждават Борисов за кабинет

С разумни аргументи реформаторите убеждават Борисов за кабинет

Ще подходят отговорно - от 19 години автентичната десница не е получавала мандат

Христов заяви, че предложението за министър-председател ще бъде на най-голямата политическа формация - ГЕРБ. Той подчерта, че въпросът е принципен и ако има подкрепа на най-голямата политическа формация, разговорите ще продължат и може да бъде съставено правителство. Ако няма - мандатът може да бъде върнат. "Даваме си срок до понеделник разговорите да бъдат проведени", заяви Христов.

Той призна, че е вярно, че в Реформаторския блок трудно се взимат решения и то винаги след дискусия.

На въпрос дали остава вариантът за сегашните министри, Румен Христов отговори, че това зависело от новия министър-председател, който имал прерогатива да определя министри. "Аз мисля, че този кабинет работеше добре", изтъкна Христов. Той определи политическата ситуация в страната като динамична и изтъкна, че много неща се случили откакто премиерът Бойко Борисов е подал оставка.

Ние търсим стабилно мнозинство за продължаване на реформите, заяви Христов. За мен това мнозинство, ако ГЕРБ се съгласят го има - това са 84 депутати на ГЕРБ, 33 депутати на Обединени патриоти, 13 мандати на РБ - са 130 мандата, изчисли Румен Христов.

Той посочи, че разговори вероятно ще се водят и с Българския демократичен център и с независими депутати, които могат да подкрепят това правителство. Гласове в парламента са налице, обобщи Христов.