Реформаторският блок ще решава дали да вземе или върне мандата. Те се събират в 9.00 часа на "Раковски" 134. Това обяви в студиото на БиТиВи лидерът на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски.

Припомняме, че президентът Росен Плевнелиев в 11.00 часа ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на реформаторите. Те първоначално заявиха готовност за съставяне на правителство, но само с изричната подкрепа на ГЕРБ. Миналата седмица РБ проведоха срещи с герберите и патриотите, като от страна на Патриотичния фронт бе заявена подкрепа за съставяне на кабинет. От ГЕРБ обаче обявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на друга партия. В резултат на тази заявка реформаторите обявиха, че ще върнат мандата веднага, след като го получат.

Божидар Лукарски изрази личното си мнение, че е добре да се състави кабинет, като най-подходящ за министър-председател е Бойко Борисов.

Лукарски попита в тази тежка ситуация след трагедията в Хитрино служебен кабинет как би гласувал отпускането на 10 млн. лева помощ.

Връчването на мандата не било свързано с конкретна заявка за премиер. Връщането му или приемането били свързани с конкретна заявка за министър-председател.

Божидар Лукарски обясни, че ако вземат мандата, ще проведат още веднъж консултации, ще се срещнат с колегите си от ГЕРБ и след това ще решат.

Позицията на СДС и на доста хора от Реформаторския блок е, че животът на това Народно събрание не е изчерпан и има доста работа да се свърши. Лукарски е категоричен, че в тази обстановка в страната има възможност и нужда за България да се сформира кабинет. Отиването на предсрочни избори според него е изкривяване на вота на хората. 2,5 млн. души гласували за мажоритарна система, а ако има избори през пролетта те ще се проведат по старите изборни правила.

По думите на Божидар Лукарски Реформаторският блок ще опита да реализира мандата, който ще бъде връчен от президента Росен Плевнелиев. Той обаче не може да бъде реализиран без колегите от ГЕРБ, подчерта Лукарски и изрази вярата си, че ще може да се намери воля за съставянето на правителство.

Той е категоричен, че не се вкопчват във властта и не го правят с идеята те да управляват. Кой ще е премиер трябва да решат от ГЕРБ. Тяхно трябва да е предложението, тъй като са най-голямата парламентарно представена партия. Лукарски се надява те да се съгласят на разговори и да се постигне съгласие за правителство.

Относно заявката за подкрепа от страна на патриотите, Лукарски заяви, че им прави чест тази позиция.