Имам своите големи притеснения, че сме изправени пред месеци на нестабилност, включително и международна, включително и вътрешна. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, след като връчи наградите за иновативно предприятие на годината във рамките на 12-ия Национален иновационен форум.

Той допълни, че в период на такава извънредна нестабилност е добре всички институции да работят. Това била неговата гледна точка и затова искал да се направи така, че Народното събрание да продължи да работи.

Плевнелиев припомни, че предстои председателството на България на ЕС и то се решава в следващите шест месеца. Това председателство не било само изпълнението на 200 срещи за 180 дни, а преди всичко - подготовка. "Ако подготовката куца, изпълнението няма да се случи. Това ще бъде национален срам, не искам да си го помисля", предупреди президентът. Той допълни, че именно затова е толкова важно институциите да продължат да работят.

Самият той бил дал всичко от себе си. Росен Плевнелиев подчерта, че за него създаването на служебно правителство в никакъв случай не е било самоцел, но очевидно вървим натам.

БСП настоява Плевнелиев да побърза

БСП настоява Плевнелиев да побърза

Настояват за предсрочни избори

Съгласно конституционната процедура предстои връчване на трети мандат. Плевнелиев анонсира, че той ще бъде връчен в понеделник в 11.00 часа на Реформаторския блок. Той отбеляза, че над всички нас са правилата на българската Конституция и в трудни времена тя винаги ни е помагала.

Президентът посочи и че третият мандат е символичен, тъй като е последен в неговия мандат. Затова той ще връчи на политически блок, който е близко до неговите убеждения за достойното място на България в НАТО, за ускореното интегриране на България в ЕС и затова, че нашата посока е на Запад, а не на Изток.

На въпрос за поддържането на правителството в оставка на Бойко Борисов до встъпването в длъжност, Плевнелиев, заяви: "Като държавен глава аз обещах на българските граждани, че в президентството правителства няма да се коват, коалиционни формули няма да се измислят, оставам верен докрая". Той отбеляза, че в Народното събрание трябва да се водят преговори и там трябва да се търси съгласието, колкото и да е малка вероятността. "Бих искал да ги окуража да опитат", призова Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че две неща са много важни. Едното е, че оценката му, че политическата криза може да прерасне в парламентарна, се случва пред очите ни. "Виждате и си спомняте, че само преди дни доста политици казваха: "Каква криза - няма криза". Виждате, че сме в ситуация, в която моята оценка се оказва права. Тоест за съжаление сме в ситуация, в която възможността Народното събрание да излъчи правителство е все по-минимална. Това се нарича парламентарна криза", анализира Росен Плевнелиев.

Той отбеляза, че освен, че правителството е в оставка, очевидно Народното събрание не може да излъчи устойчива формула на правителство. Плевнелиев коментира, че за него 1% шанс е 100% шанс и затова се надява да се направят решителни събития да се опита и от невъзможното да се намерят принципи, защото има много смислена работа за вършене в държавата.

Борисов взе и върна мандата за една минута

Борисов взе и върна мандата за една минута

На открита за медиите церемония в президентството

Президентът ще продължи да се надява в следващите дни, че ще се положи сериозно усилие. Той подчерта, че ще продължи да бъде оптимист, че този 1% шанс може да стане 100% шанс. Щял да продължава да апелира за огромните рискове, които България е възможно да се сблъска. "Затова няма да коментирам тази тема до момента, в който наистина не стане ясно, че за съжаление и третият опит не успял", коментира Росен Плевнелиев.

Той увери, че остава оптимист, че има възможност и потенциал в това Народно събрание, тъй като то е свършило не е едно и две смислени неща. Плевнелиев визира сектор "Сигурност", минаването през миграционната криза, промяната на Конституцията, приемането на Закона за предучилищното образование.

"Вярвам, че това Народно събрание, което постигна успехи, може и да продължи, но за съжаление очевидно волята на политическите партии е друга", заключи президентът.