Имаме решение на БЗНС, така че ще подкрепим вземането на мандата. Това каза пред журналисти председателят на БЗНС и министър на отбраната в оставка Николай Ненчев.

Той пристигна за заседанието на партиите от Реформаторския блок, което се провежда в централата на СДС преди връчването на последния проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. Те решават дали да приемат или върнат мандата. В 11.00 часа държавният глава Росен Плевнелиев ще връчи на Реформаторския блок проучвателния мандат.

Борисов е най-подходящ за премиер, категоричен Лукарски

Борисов е най-подходящ за премиер, категоричен Лукарски

Реформаторите решават дали да приемат мандата

По-рано в телевизионно интервю лидерът на СДС Божидар Лукарски изрази своята лична и на партията позиция, че е добре да бъде съставен кабинет в рамките на това Народно събрание. Според него това не може да стане без подкрепата на ГЕРБ, затова се надява да я получат. Лукарски е категоричен, че ако се постигне съгласие, герберите трябва да предложат министър-председател. По мнението на Лукарски най-подходящ е Бойко Борисов.

Николай Ненчев бе категоричен, че подкрепянето на мандата е отговорната позиция. "Мисля, че трябва да направим всички усилия, за да бъде съставено правителство в рамките на този парламент", заяви още Ненчев.

В заседанието участват министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, лидерът на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски, Настимир Ананиев.