Очевидно е, че между партньорите в управлението прескачат искри и започва нанасяне на удари в навечерието на политическата кампания за местните избори с цел извличане на политически дивиденти. Това заяви пред bTV политологът доц. Петър Чолаков.

Той отбеляза, че от тази гледна точка идват обвиненията за изчезнали милиарди, но "ние сме във властта с тези хора, които са помогнали да изчезнат тези милиарди".

Според него темата за националния празник не е "фалшив заек" - управляващите се нахвърлили да променят всичко. Темата за националния празник обаче не събрала съгласие в обществото, поради което лидерът на по-голямата формация в управлението "даде заден ход и се извъртя".

По отношение на конституционната реформа Чолаков посочи, че там е големият залог за ограничаване на правомощията на държавния глава.

От своя страна политологът Цветанка Андреева заяви, че се наблюдава контрол без аналог.

Пеевски не смята, че местните избори ще влияят на управлението

Пеевски не смята, че местните избори ще влияят на управлението

ДПС няма да е балансьор за отношенията между ПП/ДБ и ГЕРБ

"Във всички други коалиционни управления малкият партньор излизаше и се оплакваше, а големият изпълняваше някакви искания. Този път виждаме реален контрол в живо време, което е добре за самата изпълнителна власт. В тази сглобка и ротационна коалиция - това е добро", коментира тя.

По нейни думи наближават кадрови промени в ДПС.

"Делян Пеевски застана единствен говорител на ДПС. Другите политически фигури се отдръпнаха, което говори, че там текат някакви процеси и вътрешни промени", отбеляза Андреева и допълни: "Те се хващат за дребните неща. Нямат разногласия по централните теми. За службите никой не оспори идеята за реформа. Беше оспорено сливането на Военното разузнаване с другото разузнаване. Според мен няма разминаване в основната цел. При детайлите на първи план е нуждата от експертиза".

Пеевски: ДПС не е в коалицията, новата Конституция - декември

Пеевски: ДПС не е в коалицията, новата Конституция - декември

Всичко го правим, защото това е едно евроатлантическо правителство и това е правилното за България

Социологът Кольо Колев пък посочи, че стремежът на "Демократична България" е овладяването на службите, което те самите наричали реформиране. Имало много патоси и малко експертиза.

"Моделът е само в една-единствена страна, която след Втората световна война е създала своите служби - Германия. Навсякъде другаде моделът при системата на разузнавателните служби е различен. Очевидно този патос е нездрав", подчерта той.

Социологът отбеляза, че политиката е разговор къде отиват парите на данъкоплатците. Според него е по-добре потокът да не тече в една посока, а да напоява повече линии. Дали това ще е ефективно за обществото - ще теглим чертата и ще видим, обобщи той.

Сглобката е изключително стабилна, но ГЕРБ с поредна контра на ПП

Сглобката е изключително стабилна, но ГЕРБ с поредна контра на ПП

Заради "донос - бонус" и ДДС-то за хотелите и ресторантьорите