Институциите съзнават своята отговорност и са готови да действат съобразно Конституцията и законите. Това е най-важното послание днес. Това означава, да бъде премината конституционната процедура - президентът Росен Плевнелиев да назначи служебен кабинет, който да подготви провеждането на следващите парламентарни избори.

Това пред БНР социологът Антоний Гълъбов, според когото днешната среща при президента (заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност - КСНС) е посветена основно на пътя към изборите.

Гълъбов не очаква съгласие за съставяне на друг кабинет в рамките на този парламент. Относно неучастието на новоизбрания държавен глава Румен Радев в КСНС според Гълъбов същественият въпрос е доколко Румен Радев си дава сметка, че неучастието му не е добро послание.

Запитан дали дистанцирането на Румен Радев е заради нежеланието да носи отговорност за служебен кабинет, който не е назначил той, Антоний Гълъбов каза, че това означава, че не знае за какво е избран.

Според Гълъбов е невъзможно да не се стигне до предсрочни избори. "В момента е по-добре да имаме служебен кабинет, отколкото кабинет в оставка, чиито действия след това да бъдат подложени на съмнение. Имаме нужда от легитимно правителство, каквото без всякакво съмнение ще бъде служебният кабинет", заяви той.

Прибързано въвеждане на мажоритарна избирателна система е по същество саботаж на цялата политическа система. Недопустимо е това народно събрание за предстоящите извънредни парламентарни избори да въведе в действие промени в Изборния кодекс. Промените трябва да бъдат завършени най-рано една година преди избори.

Според политолога и преподавател в Софийския университет доц. Александър Маринов, има по-малки партии, склонни да подкрепят програмно правителство, но без ГЕРБ и БСП. "Това е аритметически, да не кажем политически невъзможно. Засега няма индикации в ГЕРБ да променят своята позиция".

От реално възможните варианти се очертава ситуация на неопределеност поне до 22-ри януари. Предстоят около 40-45 дни, в които вероятно ще започне връчване на мандатите, прогнозира Маринов.

Александър Маринов не изключи опит Патриотичният фронт или Реформаторският блок да съставят правителство, но това според него по-скоро би било процедурен жест към Плевнелиев.

Анализаторът подчерта, че очаква политическите сили да проявят добър политически вкус и стил, за да не се стигне до срамно подритване на правомощията на властта и властови вакуум.

Новоизбраният президент Румен Радев постъпва разумно, като не влиза в тази неясна и нелегитимна ситуация, заяви още Маринов, защото по думите му българската политическа култура и управленска практика не са като на други места по света.

Служебно правителство, което се ползва с одобрението на Радев, но бива формално назначено от Росен Плевнелиев, няма шанс, подчерта политологът.

"Това е неосъществимо. Това правителство веднага ще попадне под ударите - знаем каква е реториката на Борисов и ГЕРБ. То ще се превърне в боксова круша, а самият Радев практически няма да има никакви правомощия да го защити", допълни Александър Маринов.