Умъртвяването на животни е стандартна мярка при такива болести, БАБХ не са били крайни, а ваксинация срещу болестта би довела до изолиране на ваксинираните животни в региона и възбрана на България да изнася продукти от овцевъдството, коментира пред БНТ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Животните на баба Дора ще бъдат евтаназирани, такива са правилата, няма прогноза за следващите села и къде ще бъдат унищожавани животни, обясни министърът.

Според него проблем с комуникацията между БАБХ и стопаните довежда до нагнетяване на напрежението и неразбиране. Чума има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби, първата проба, която е взета положителна, е пратена в Монпелие във Франция, за да се потвърди, допълни той.

Нинова призова управляващите да не ескалират напрежението, защото е на ръба

Нинова призова управляващите да не ескалират напрежението, защото е на ръба

Смята, че умишлено се крие информация, влиза се в домовете на сила и се избиват животни

След потвърждението от Франция е издадена първата заповед за евтаназиране на животни, а ЕК има отделно решение за регионализиране на засегнатите места и БАБХ уведомява ЕК за наличието на заболяване. Последвала възбрана за движение на животни и стока в засегнатите области, първо обл. Ямбол и обл. Бургас. При второ решение възбраната не е на цели области, а на отделни засегнати общини, добави Порожанов. 

"Днес събрахме за пръв път щаба, в който заседаваме както по африканската чума, така и по чумата по овцете. Утре ще има председателски съвет в парламента с председателите на парламентарни групи, за да можем да обясним подробно, с документи и експертиза всяко едно действие. Ако госпожа Нинова се беше поинтересувала и не беше гледала само документи и кой какво е казал", коментира министърът на земеделието.

С осем мерки оперативният щаб се бори с чумата по животните

С осем мерки оперативният щаб се бори с чумата по животните

Загрижени са за стопаните на животните и засилват проверките на превозни средства

В евтаназираните стада вече са наблюдавани животни със симптоми, БАБХ не може да чака да умират животни и болестта да се разнася, преди да се вземат мерки, обясни той.

"Когато има констатирано заболяване, дори в едно стадо в едно населено място, тъй като няма отделяне на животните. Когато в едно населено място има констатирано заболяване, мерките за биосигурност са чрез евтаназиране на цялото стадо. Не смятам, че мерките, взети от БАБХ, са прекалени.От БАБХ са постъпили абсолютно адекватно, за да се избегне разпространението на заболяването", смята Порожанов.

Той добави, че е нормално при поява на болестта за пръв път в ЕС да пристигнат и европейски експертиНяма ваксина за тази болест, а след прилагане на "жива ваксина", животното става здрав носител на болестта и животните и техните продукти трябва да останат в региона.

Евтаназията - единствената мярка при чума, обяснява шефът на БАБХ

Евтаназията - единствената мярка при чума, обяснява шефът на БАБХ

БАБХ не предупреждава собствениците, за да не укриват животни

"Ако направим ваксиниране на този регион, съществуват две хипотези - тези животни не могат да се реализират нито като месо, нито като мляко извън региона. Автоматично се налага забрана за страната да изнася продукти от овцевъдството - обикновено около три години. Имаме 1,3 млн. овце. Ако не се вземат адекватни мерки за разпространение на болестта, ще застрашим целия отрасъл в овцевъдството да бъде блокиран", обясни Порожанов.

Започна обезщетяването на фермерите на умъртвените животни

Започна обезщетяването на фермерите на умъртвените животни

Минимумът е 190 лв. за коза или овца

Тези мерки са стандартни за всички смъртоносни болести като шапа, може би не е обяснено на всеки един стопанин каква е ситуацията и какво ще е обезщетението, а те са адекватни според министъра.

Обезщетението се изчислява по тегло и стойността на животното, като се добавят и преизчисления, като финалната, минимална стойност на обезщетението е 192 лв., допълни той.

Румен Радев поиска отговори от правителството за кризата с чумата

Румен Радев поиска отговори от правителството за кризата с чумата

И занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка?

Припомняме, умъртвяването на животните заради риска от чума е единствената възможна мярка при създалата се ситуация, според обясненията вчера по време на първата пресконференция по темата от БАБХ.

До момента около 4 000 са унищожените животни в шестте огнища. Заради усложнената обстановка в Шарково - живи вериги и блокирани пътища, все още не са евтаназирани 400 животни.

Именно в Шарково се появи и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се включи в гражданските протести. Отделно на това БСП внесоха в прокуратурата и искане да се направи проверка на действията на институциите.

От днес започва и изплащането на компенсации на засегнатите стопани, като министър Порожанов заяви, че ще се търсят допълнителни пера, по които те да могат да бъдат обезщетени.