Украинската страна разглежда проведената днес "протестна" акция пред посолството на Украйна в София като поредната проява на информационна атака срещу Украйна.

Това се казва в изявление на дипломатическото представителсткво във връзка проведената днес акция, при която демонстрантите обвиниха Киев, че репресира българското малцинство и се обявиха за запазване на целостта на българската общност в Болградския район при осъществяването на административната реформа в страната.

Джеймстаун: Москва режисира конфликт между София и Киев, за да впримчи Украйна

Джеймстаун: Москва режисира конфликт между София и Киев, за да впримчи Украйна

Чрез спора за българското малцинство...

Изразяваме безпокойство заради манипулативния опит българското национално малцинство да се използва като повод за намеса във вътрешните работи на Украйна. Убедени сме, че подобни хибридни антиукраински прояви на деструктивни сили не могат да усложнят традиционно приятелските отношения между Украйна и България, които се основават на взаимно разбирателство и конструктивизъм, етническите българи в Украйна ще останая един от ключовите фактори за успешно развитие на двутсранното ни сътрудничество." - посочват от посолството.

Протест в защита на българското малцинство в Украйна се проведе в София

Протест в защита на българското малцинство в Украйна се проведе в София

За запазване на целостта на българската общност в Болградски район

В изявлението се напомня, че на 21 май кметовете на 19 населени места от Болградския район направиха публично изявление в подкрепа на реформата и се обърнаха към украинското правителство с призив за одобрение на 5 обединени териториални общности в рамките на този район. Така те българите ще имат повече влияние да определят местната политика в своите общности.

В декларацията се посочва също, че през май външните министри на двете страни обсъдиха въпроса и установиха, че между Киев и София няма разногласия.

Бесарабските българи: “Ще оцелеем и без България...”

Бесарабските българи: “Ще оцелеем и без България...”

Бившата директорка на ДАБЧ Райна Манджукова разказва...

Пълният текст на изявлението:

На 6 юни до Посолството на Украйна в София се проведе малоброен митинг под наслов «В защита на българите в Украйна». В тази връзка Посолството на Украйна напомня, че въпросът за защитата на правата на етническите българи по време на административно-териториалната реформа беше обсъден по време на преговорите между Министрите на външните работи на Украйна и България Д. Кулеба и Е. Захариева през май месец т.г. и се смята за приключен.

Обръщаме внимание, че на 21 май т.г. кметовете на 19 населени места на Болградски район направиха публично изявление в подкрепа на реформата и също така се обърнаха към Кабинета на министрите на Украйна с призив за одобрение на 5 обединени териториални общности в рамките на този район. Това решението за формиране на общности и тяхната структура е резултат от диалога между жителите на населените места и консенсусното решение на мнозинството граждани, живеещи в Болградски район. Също така подчертаваме, че въпросът за районните центрове е следващият етап на реформата, като в момента статутът на Болградски район остава непроменен.

По-нататъшното провеждане на административно-териториална реформа и процес на децентрализация на местната власт ще се осъществява в съответствие с действащото национално законодателство на Украйна и в съответствие с най-добрите европейски практики. Украинската страна разглежда проведената "протестна" акция като поредната проява на информационна атака срещу Украйна.

Изразяваме безпокойство заради манипулативния опит българското национално малцинство да се използва като повод за намеса във вътрешните работи на Украйна.

Убедени сме, че подобни хибридни антиукраински прояви на деструктивни сили не могат да усложнят традиционно приятелските отношения между Украйна и България, които се основават на взаимно разбирателство и конструктивизъм, етническите българи в Украйна ще останая един от ключовите фактори за успешно развитие на двустранното ни сътрудничество.