Парламентарната група на ПП-ДБ се похвали с успех, касаещ Пловдивския панаир. Пред журналисти в Партийния дом бившият министър на икономиката и индустрията, а сега депутат от ПП-ДБ Богдан Богданов се похвали, че е започнал активен процес около възстановяване на акциите на държавата за Пловдивския панаир, прехвърлени от държавата към община Варна и впоследствие апортирани в дружеството "Холдинг Тур Инвест". Така за първи път след повече от 12 години борба се постигна целта за възстановяване на собствеността и спиране на скритата приватизация на Пловдивския панаир, доволен е Богданов.

Той добави, че решението на Софийския градски съд е на първа инстанция, като може да бъде обжалвано от "Холдинг Тур Инвест", но да не бъде обжалвано от община Варна. "Имаше систематично бездействие от страна на различни министри на икономиката, от различни представители на администрацията в Пловдив и Варна и всички обясняваха, че нищо не може да бъде направено. Оказа се, че не е така", подчерта Богдан Богданов.

Той призова общинският съвет във Варна да вземе решение и да спре разходването на допълнителни средства, а да възстанови акциите за Пловдивския панаир на Министерство на икономиката.

От своя страна Манол Пейков коментира, че Пловдивският панаир е на първо място най-старото изложение на Балканите. Пловдивският панаир е не само знаков за Пловдив, но и за цяла България, посочи Пейков. Той напомни, че това, което се случило през последните години, е, че Пловдивският панаир бавно, методично и задкулисно панаирът бил прехвърлен в "Холдинг Тур Инвест" на Георги Гергов.

Богданов настоя държавата да запази акциите си в Пловдивския панаир

Богданов настоя държавата да запази акциите си в Пловдивския панаир

Икономическият министър проведе среща с кмета на Варна

Той смята, че Гергов можел да превърне Пловдивският панаир в следващия "Люлин" 10 в Пловдив.

Манол Пейков добави, че никой не е вярвал, че ПП-ДБ са щели да се преборят за Пловдивския панаир. "За пръв път има справедливо решение в полза на държавата и в полза на обществения интерес", каза още Пейков.

През ноември 2022 г. бизнесменът Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Гергов посочи, че е готов да дари на общината площ в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ги приложи и през 2017 г.

Не беше обаче ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

В края на април 2023 г. и прокуратурата подхвана казуса с Пловдивския панаир.