Надяваме се външен министър да е Николай Денков, но виждаме, че това създава напрежение по темата. Не си заслужава около един пост, било то и важен като този на външен министър, да бъдат оставени важните неща на заден план и да бъде спряна работата по други съществени приоритети. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев от "Продължаваме промяната-Демократична България" в студиото на Нова телевизия. С думите си Никола Минчев даде знак, че категоричният тон на ПП, с който те тръгнаха тази седмица и заявката на Кирил Петков, че ПП никога не се навеждат под натиск, се смекчава и се обмисля вариант за отстъпление от искането външното министерство да бъде взето от Николай Денков.

Въпреки това Никола Минчев заяви, че решение да "отстъпим няма", нито е ставало дума за това в разговор с ГЕРБ/СДС.

Аргументът акад. Николай Денков да бъде външен министър се корени, че външната политика на държавата ще бъде концентрирана само в ГЕРБ-СДС. "Нашите партньори да чуват гласа на ПП-ДБ. Конкретният мотив е, за да може да запазим институционален контакт", обяси Минчев.

Социолог изключва избори 2 в 1, засега в СОС се тестват нови мнозинства

Социолог изключва избори 2 в 1, засега в СОС се тестват нови мнозинства

В СОС се тестват нови мнозинства - ГЕРБ, но не с цялото БСП и не с цялото "Възраждане"

По думите му от ПП-ДБ не са предлагали други министерства на ГЕРБ в замяна на МВнР.

И добави, че се очакват минимални промени при ротацията. Не отговори на въпрос дали ПП/ДБ продължават да имат искане вътрешният министър Калин Стоянов да бъде сменен.

"Не мога да кажа конкретни имена. Да кажа предварително нечие име без да е официализирано не е професионлано. Ротацията означава нов кабинет, на практика идеята е да продължи кабинета работа по същия начин." С тезата, че по-добре би било самата ротация да стане формалност, отколкото голяма съществена промяна, Никола Минчев даде заявка управлението да продължи и след договорените 18 месеца.

Борисов с ултиматум: Външно за ГЕРБ или избори 2 в 1

Борисов с ултиматум: Външно за ГЕРБ или избори 2 в 1

И отново SMS-и и закани за мъжки думи

Засега от ПП нямат решение на конфликта, но Никола Минчев се надява дискусиите да протекат в по-спокоен тон. Според него не си заслужава заради един министерски пост да бъде спряна работата по други съществени приоритети - попълване на регулатоирте, продължаване на съдебната реформа.

Минчев изрази надежда, че тази година ще има само евроизбори. "Това не е политическата перспектива за старната. Не мисля, че нови избори ще доведат до по-позитивна ситуация".