Трябва да има баланс между дълголетието на една политическа партия и ефективността от това дълголетие. Това бе първият коментар на "Продължаваме промяната" относно изявлението на ГЕРБ-СДС, с което бяха замразени преговорите за правителство с втория мандат.

Позицията на ПП беше изразена в публикация във Фейсбук, в която се цитират и думи на съпредседателя ѝ Кирил Петков, изречени по време на Националния съвет на партията на 21 май - запис, от който беше разпространен в петък: "Не виждам смисъл да стоим живи, без да имаме възможност да променяме света".

Припомняме, до обрата в договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ се стигна, след като в петък депутатът от ПП Радостин Василев обяви, че напуска парламентарната група и разпространи запис от национален съвет на "Продължаваме промяната" от 21 май. По-късно от самата партия пуснаха и целия запис.

След разкритията последваха остри реакции от повечето политически партии и в крайна сметка самата Мария Габриел обяви, че всичко си има граници и замразява преговорите.

След обявеното решение стана ясно, че ПП-ДБ няма да отговарят незабавно на пресконференцията на ГЕРБ, а възнамеряват първо да обсъдят с организационните и партийни структури следващите си действия.