Премиерът акад. Николай Денков анонсира преди началото на заседанието на Министерски съвет, че днес ще се попълни съставът на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие. Това е важна стъпка за всеки, който е застрашен и подложен на домашното насилие, обясни министър-председателят.

И гарантира - съветът ще работи на всички нива и с всички институции в държавата за противодействие на домашното насилие.

В ход са 7 проекта към Министерство на правосъдието, свързани с противодействието на домашното насилие. Увеличен е броят на кризисните центрове от 29 на 31. Осигурена е правна помощ на пострадалите хора от домашно насилие и хора, които нямат възможност да си наемат адвокат.

Създаден е сектор "Домашно насилие" в МВР, което да ръководи и организира цялата дейност по линия на домашното насилие. Стартира и приложението "Помогни ми", с което нуждаещите се могат да открият адреси, мейли на институциите и координация.

Новият Закон за защита от домашно насилие все още не се прилага

Новият Закон за защита от домашно насилие все още не се прилага

Забавянето идва предимно от страна на Министерския съвет, алармират НПО-та

С РМС № 606 от 2023 г. за председател на Националния съвет е определен вицепремиерът Мария Габриел. С настоящото правителствено решение за заместник-председател е определен министърът на правосъдието Атанас Славов. Членове на Националния съвет са още: министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, министърът на здравеопазването Христо Хинков, министърът на образованието и науката Галин Цоков, министърът на спорта Димитър Илиев, а също така представители на Върховния касационен съд, Държавна агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, Националното сдружение на общините в Република България, и представители на неправителствения сектор.