Правна комисия, която се събра на първото си заседание днес, е готова с приоритетни закони. Оказа се обаче, че в тях липсват законите, внесени от Министерски съвет и които засягат ПВУ и въвеждане на механизъм за контрол над главния прокурор.

Мирослав Иванов от ПП изтъкна в началото на днешното заседание именно това - че липсва законът, в който е заложен механизмът за разследване на главния прокурор. Десислава Атанасова предложи този проект да залегне в следващото заседание на комисията, а и депутатите от комисията могат да свикат извънредно заседание.

Зарков призова НС да приеме законите за главния прокурор въпреки атентата

Зарков призова НС да приеме законите за главния прокурор въпреки атентата

Министърът на правосъдието призова БСП да подкрепят

От БСП настояха да се гледат техните проекти срещу каналджийството и срещу убийците на пътя. За текстовете за каналджийте бяха подкрепени от депутатите от ГЕРБ, тъй като те били важни за приемането ни в Шенген.

Иначе мнозинството от депутатите в правна комисия са съгласни, че приоритетни в работата им трябва да са мерките по ПВУ и Еврозоната. Председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ обясни, че имало закони, които са внесени и разпределени, както и такива, които са внесени, но не са разпределени на съответните комисии. Освен това законите трябвало да се гледат в цялост.

Десислава Атанасова настоя за становища и публични обсъждания по Закона на Крум Зарков за разследване на главния прокурор. За нея именно с този закон трябвало да започне работата на правна комисия.

Припомняме, че правна комисия бе сочена като една от най-важните както в настоящото, така и в предишното народно събрание, тъй като минаването през нея на законопроектите по ПВУ, както и за еврозона и Шенген, би отпушило процеса както на предоставяне на европейските средства, така и по приема на страната ни в двете европейски системи. Преди изборите, а и по време на предизборната кампания лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов директно и изрично обещаваше законите на МС (Крум Зарков) да бъдат приети бързо и то във вида, в който са предложени. Обещанието му дойде обаче след като бившият финансист на ГЕРБ Владислав Горанов бе санкциониран по глобалния закон "Магнитски", а самият Борисов не се разграничи от него.

Именно заради важността на комисията и законодателната дейност на 49-то НС, между ГЕРБ и ПП/ДБ бе договорено Росен Желязков да поеме председателството на парламента, ротационно председателтсво, а председател на комисията да бъде представител на втората политическа сила - което така и не стана, въпреки "джентълменското споразумение".

Мая Димитрова от БСП изрази притеснение, че така техните проекти ще останат на заден план. Съпартийката й Смиляна Нитова също настоя още днес да се гледат тстовете на червените за борбата с дрогираните и пияни шофьори на пътя.

Не можем повече да толерираме изроди, които избиват хора по улиците, съгласи се и Радостин Василев от ПП, но поиска по-прецизно разглеждане на проектите и да не се вземат решения под натиск. Радомир Чолаков предложени всички съответни изменения до утре да бъдат входирани в НС. Следващата седмица заедно с вътрешна комисия да бъде изслушан силовият министър какви закони му трябват да се спрат престъпленията по пътищата и с каналджиите, поиска още той. След това правна комисия ще се събере на извънредно заседание, за да приемат законодателните промени.

Накрая на заседанието Десислава Атанасова се ядоса, че един час комисията се занимава с процедурни хватки. Да спрем с пилеенето на време, настоя тя.

Крум Зарков: Само с натиск НС ще приеме механизъм за контрол над главния прокурор

Крум Зарков: Само с натиск НС ще приеме механизъм за контрол над главния прокурор

Той смята, че законопроектът ще бъде приет макар и в следващия парламент