След като общоевропейската партия "Волт" се явиха на европейските избори в осем държави, те заявиха, че са спечелили гласа на около 480 000 европейци. На евроизборите на 26 май 2019 г . "Волт" се яви в България, Германия, Холандия, Испания, Белгия, Швеция, Люксембург и Великобритания (Лондон).

Макар в България да не успяха да прескочат изискваната 5.88% бариера, представителят на "Волт" Дамиян Бьозелагер е заявил, че ще се присъедини към групата на Зелените в Европейския парламент. Решението е взето на вътрешно гласуване, съобщиха от партията.

Представиха официално новите ни евродепутати

Представиха официално новите ни евродепутати

Шефът на ЦИК ги призова да защитават интересите на България

Над 80% от членовете на "Волт" от всички 31 страни са посочили, че искат техният представител да се присъедини към групата, ръководена от Ска Келер. Втори в своеобразната класация е останал вариантът за партньорство с либералите (АЛДЕ), а третата опцията е била Бьозелагер да остане независим, съобщиха от партията.

На Бьозелагер е предложено да участва в комисиите "Конституционни въпроси", "Индустрия, проучвания и енергетика" и "Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи".

По думите на лидера на "Волт"- Европа Андреа Вензон, това е фундаментална стъпка преди да създадат собствена фракция през 2024 година. "През следващите месеци трябва да покажем, че можем да внесем модерен и иновативен подход към устойчивостта", заяви Вензон.

480 хиляди гласували за "Волт" в Европа

480 хиляди гласували за "Волт" в Европа

Общоевропейската партия вкарва депутат в Брюксел от Германия

По думите му голяма част от политиките на тяхната партия се припокриват с тези на Зелените. Сред тях са инвестиране в зелени инфраструктури, особено в икономически изостанали региони; засилване на бюджета за научни изследвания

"Нека покажем на света, че чистата околна среда и споделените икономически ползи могат да вървят ръка за ръка - това е предизвикателството за следващото десетилетие, а "Волт" е изцяло в него", заяви Вензон.

Според лидера на "Волт"-България Настимир Ананиев няма изненада за включването на партията му в групата на Зелените, след като борбата с климатичните проблеми бе водеща тема на тези Евроизбори. Инвестициите в биоземеделие се припокрива с усилията на партията за силен микро и семеен бизнес. "Свободата, която дават на Дамиян за гласувания, участие в комисии и работа по политиките на "Волт", е ключова, за да запазим своята идентичност", заяви Ананиев.

Групата на Зелените е четвърта по големина в Европейския парламент. В нея са 75 евродепутати от 16 страни.