Без сделка приключиха тристранните преговори по пакета "Мобилност" между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия, съобщава БНР.

Разговорите започнаха късно снощи и продължиха до рано тази сутрин.

Трите водещи институции на ЕС така и не са постигнали съгласие по основните теми от законодателния пакет, сред които е и връщането на камион в страната на домуване по време на месечната почивка на шофьора.

След като стана ясно, че преговорите отново са завършили без резултат, български евродепутати заявиха, че неяснотите по изхода на пакет "Мобилност" остават.

Въпреки че все още не е насрочена дата за нова тристранна среща, ако такава има, тя ще се състои следващия месец.

Нов кръг тристранни преговори между ЕП, ЕК и ЕС могат да бъдат насрочени от председателя на транспортната комисия в парламента и от финландския министър на транспорта, който в момента е председател на Евросъюза.

Дадоха зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност"

Дадоха зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност"

Това реши Транспортната комисия на ЕП

Припомняме, през септември транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната отправна точка всеки месец.

На 4 април 2019 г. в Европарламента бяха одобрени и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.

Пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март 2019 г. по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

На гласуването на 25 март за дневния ред за редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха. Оказа се, че точно толкова трябваха, за да падне предложението, което в крайна сметка беше прието с 156 гласа "за" срещу 154 - "против".

На 27 март текстовете бяха върнати в транспортната комисия.

ЕП отказа да изтегли пакет "Мобилност"

ЕП отказа да изтегли пакет "Мобилност"

Андрей Новаков е разочарован от резултата

Въпреки това български превозвачи организираха 2 протеста - в Страсбург и в София.

На заседанието на транспортна комисия бяха гласувани 1 224 предложения за изменения, от които 1 126 продължават за гласуване в пленарна зала. Между тях са и внесените от българските евродепутати предложения.

На 3 април стана ясно, че евродепутатите са отхвърлили и предложението на българските си колеги пакетът "Мобилност" да бъде свален от дневния ред за днешното заседание.

Желязков иска работа в ЕП и по-малко приказки у нас за пакета "Мобилност"

Желязков иска работа в ЕП и по-малко приказки у нас за пакета "Мобилност"

Евроизборите свършиха, а сега е време да си свършим работата, съгласен Джамбазки

На 4 април европарламентът одобри и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.

След това транспортният министър изрази притеснението си от прилагането на текстовете от пакета.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също посочи, че битката за пакета "Макрон" ще влезе в следващия ЕП.