България и Румъния са осигурили още по-добра защита на външните граници, отколкото при първата проверка на Комисията през октомври. Това каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в отговор на въпрос за решението на Нидерландия да наложи вето върху присъединяването на страната ни към Шенген, цитирана от БНР.

Та посочи, че това е заключението след мисията на ЕК в двете страни преди две седмици, като в нея са били включени експерти на високо равнище, включително и от страните, които са искали още пояснения.

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година

Решението се отлага за следващата година

Помолена да коментира намека на холандския премиер Марк Рюте, че българската граница може да се премине срещу 50 евро, тя отговори: "Изобщо нямаме такава информация. Така че, в четвъртък на масата на Съвета ще бъдат всички доклади, които сочат, че България, Румъния и Хърватия напълно изпълняват всички изисквания за пълноправно членство в Шенген. И очаквам такъв да бъде и резултатът от гласуването тогава."

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

Нидерландия блокира България за Шенген, но пуска Румъния и Хърватия

За България "все още е твърде рано", решението на Нидерландия е "по строг, но справедлив начин"

Еврокомисарят за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас изтъкна, че разширяването означава повече, а не по-малко контрол по границите. "Мит е, а и е нечестно да се прокарва аргументът, че разширяването на Шенген означава по-малко контрол. Това е повече, а и по-добър контрол", смята той.

Не се отказваме от Шенген, Донев критикува Нидерландия и Австрия за "двойни стандарти"

Не се отказваме от Шенген, Донев критикува Нидерландия и Австрия за "двойни стандарти"

Има надежда, че Австрия може да промени позицията си

В четвъртък ще се проведе извънреден Съвет по правосъдие и вътрешен ред, на който ще бъде гласувано присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство. За да влезе България в Шенген, е необходимо единодушие от всички страни-членки. Към присъединяването ни, освен Нидерландия, резерви изрази и Австрия.