"Ако "Булгартабак" излезе от пазара на изкупуване на тютюн, това наистина ще е проблем. Това е проблем и в момента, но има много други фактори".

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в парламента, след като участва в редовния парламентарен контрол.
Припомняме, компанията обяви намерението си да спре износа за Близкия изток.

В декларация от 16 март ръководството посочва за 8% съкращения на персонала, както и за предстоящо редуциране на 80 % от програмата ни за изкупуване на български тютюни през следващия период.

"Кампанията все още не е приключила, не са взети решения и не е проведен консултативен съвет. Водим постоянно комуникация – хаосът, който бе създаден на този пазар, демотивира участниците в него. Разпадът на сортовата структура и на качеството - също. Това са част от проблемите, поради което става все по-труден този пазар.

С промените в Закона и тютюневите изделия се надяваме да е ясно кой засява тютюн, в какъв размер и кой го е договорил, така че да няма засяване на тютюн без договор и двойно договориране”, заяви министър Танева.

Според земеделския министър, политиката трябва да подкрепя производството и не трябва да страдат икономически оператори и производители.