Приемът на документи и тяхната обработка в консулските служби на България на територията на Русия не е преустановен. Това съобщиха БНР и БТА, позовавайки се на Министерството външните работи в София.

Процесът е забавен заради намаляването на техническия състав. С приоритет се обработват спешни и хуманитарни случаи.

Изявлението на външното ведомство е по повод публикации, че консулството ни в Москва временно спира приема на документи за туристически визи и визи за собственици на имоти - тази информация бе подадена от руски туроператори.

Изгонването на четиримата допломати и десетте технически сътрудници не е неочаквано, след като РФ обеща да отговори, след като на 28 юни от България бяха изгонени 70 дипломати на Русия, които, според тогавашния премиер в оставка Кирил Петков, са били посочени от българските специални служби като хора, които са свързани с руското разузнаване и са работили срещу интересите на нашата родина.

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова заплаши със спиране на дейността на руското посолство и дори със скъсване на дипломатическите отношения между Русия и България. Именно тогава от руското външно министерство заявиха, че обмислят своите бъдещи действия, като не могат да изключат нищо.