От Асоциацията на туроператорите на Русия съобщиха, че от консулската служба към посолството на България в Москва временно ще спрат да приемат документи за туристически визи и визи за собственици на имоти.

Това се налага "поради сегашната извънредна ситуация", се казва в съобщение, цитирано от РИА Новости.

От Асоциацията на руските туроператори уточняват, че причината е обявяването на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персона нон грата. Руската федерация се позова на действия, несъввместими с Виенската конвенция.

Митрофанова се надява скоро руското посолство да заработи в пълен обем

Митрофанова се надява скоро руското посолство да заработи в пълен обем

Почти целият технически персонал бил изгонен

От българското външно министерство отрекоха тази информация. Признаха, че има забавяне на обработката на документи, но не са спирали да приемат.

Продължава приемът и обработката на документи в консулската ни служба в Русия

Продължава приемът и обработката на документи в консулската ни служба в Русия

Процесът е по-бавен заради намаления брой дипломати

В същото време от руското външно министерство посочиха, че са убедени, че неприятелските стъпки към Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ".

Изгонването на четиримата допломати и десетте технически сътрудници не е неочаквано, след като РФ обеща да отговори, след като на 28 юни от България бяха изгонени 70 дипломати на Русия, които, според тогавашния премиер в оставка Кирил Петков, са били посочени от българските специални служби като хора, които са свързани с руското разузнаване и са работили срещу интересите на нашата родина.

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова заплаши със спиране на дейността на руското посолство и дори със скъсване на дипломатическите отношения между Русия и България. Именно тогава от руското външно министерство заявиха, че обмислят своите бъдещи действия, като не могат да изключат нищо.