"Историята трябва да се знае, защото ако не я знаем - няма да знаем и бъдещето. Сега става особено актуално, защото историческото познание в последно време се оказва изключително важно. А категоричното мнение на историческа наука е, че няма фашистки режим в България", каза историкът проф. Николай Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той смята, че има фашистки партии и организации, които клонят към него.

"Самият термин "фашизъм" трябва да се използва много внимателно, защото той може да се използва само и единствено за Италия, където има класически фашизъм. В Германия много често се казва "германски фашизъм" - няма такова нещо, казва се "германски нацизъм". Много малко знаят, че във Великобритания е много силно фашисткото движение в годините преди Втората световна война", допълни проф. Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали си вадим поуки от миналото, той отговори: "Невинаги го правим, а трябва. Прекланям се пред прекрасното образование, което имат нашите нови министри. Те са икономисти. Харвардските курсове дават огромно образование на много младежи, но би било хубаво да имат и исторически курсове. Нашата история е трудна. Виждаме дори с РСМ колко трудно може да се вземе правилното решение."

Петков с контра на Радев: Посещението ми в Северна Македония не е прибързано, а закъсняло
Обновена

Петков с контра на Радев: Посещението ми в Северна Македония не е прибързано, а закъсняло

Напрежение между президент и премиер за Скопие

Според него не може да има мултиперспективност, за която настояват македонските историци. Той подчерта, че тя изкривява историята.

"Искам да дадем сила и време на тези млади хора. Днес видяхме, че и Радев застана срещу визитата в Скопие. То е малко след дъжд качулка. Засега те не декларират, че ще нарушат историческата истина. Много трябва да се внимава със северномакедонските политици. В един и същи ден те могат да кажат две различни неща", коментира проф. Николай Овчаров.

Историкът призна, че е скептичен дали без да се решат историческите въпроси, ще могат да се решат икономическите.

"Историческата истина е една. Ако отстъпим от позицията си, ние лишаваме хората в РСМ, които искат да бъдат българи, от тяхната основа. Ако ние признаем, че Самуил е македонски цар, те тогава ще се чувстват ли българи?", попита той.

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Срещите с ОМО "Илинден" не допринасят за напредъка на РСМ за ЕС

По думите му срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с нерегистрираното в България движение ОМО "Илинден" е било провокация.