Мярката за настаняването на украинските бежанци в хотели се продължава до 31 октомври. Това ще бъде финалът на програмата. Това заяви пред БНР служебният министър на туризма Илин Димитров.

По думите му това ще е последното удължаване на програмата. Той изрази надежда, че в бъдеще ще има нова програма, която да интегрира бежанците в социалната система.

"Това са европейски пари, ние изплащаме регулярно всяка седмица средства по тази програма, много е сложен механизмът на изплащане, 32 стъпки има преди да бъде платена една сума, което отнема минимум 15 дни, в първата програма е имало софтуерен проблем, голяма част от нощувките не се виждат, има над 900 жалби, ще бъде отворена мярката, ще се внесат корекциите и всичко ще бъде изплатено. Тази седмица ще бъдат внесени финалните плащания за юни и юли, те ще бъдат изчистени. Много малко нарушения са открити, които са главно в дублажа", допълни Илин Димитров.

Служебният министър направи и коментар за туристическия сезон. Той посочи, че летният сезон и бил добър. По думите му над 3.3 млн. души са почивали в България, както на морето, така и в планината.

Зимният сезон върви добре, смени се начинът на рекламиране - с журналисти, инфлуенсъри, посланици. Разчита се основно на близкия пазар, записванията от Обединеното кралство вървят добре, има 30-процентен ръст, каза още Илин Димитров.

Допълнителни 14.5 млн. лв. даде служебното правителство на Министерството на туризма

Допълнителни 14.5 млн. лв. даде служебното правителство на Министерството на туризма

Парите са за ковид мерките и настаняването на украински бежанци