"Това е поредната системна репресия и тормоз от страна на прокуратурата, която използва най-разнообразни и привидно законови средства, за да ме сплаши". Така коментира пред bTV предприемачът Иво Прокопиев обиска на държавното обвинение в офисите му в София от преди седмица.

Той заяви, че по време на акцията не е бил на мястото, тъй като е имал пътуване извън страната. Прокопиев определи като "циркаджийско" искането да бъдат предоставени документи за придобиването на предприятието "Каолин" от "Алфа финанс Холдинг" от 2000-2001 г. Според него искането по толкова показен начин на документи отпреди толкова години означавало, че нещо не е съвсем наред.

Бизнесменът посочи, че освен че "Каолин" е било регулирано дружество като концесионер, през по-голямата част от този период е било и публична компания, която е била интензивно проверявана и от данъчните власти, и от КФН. По тази причина според него въпросната акция е напълно безплодна и ненужна драматизация.

Търси се репутационна публична атака, категоричен бе Прокопиев. Той изтъкна, че заедно с прокуратурата на мястото са дошли и "определени жълти медии под контрола на ДПС и Делян Пеевски".

Спецпрокуратурата тършува офис на Иво Прокопиев
Обновена

Спецпрокуратурата тършува офис на Иво Прокопиев

Търсят документи, свързани с покупко-продажбата на "Каолин"

Запитан дали към момента е обвиняем, Прокопиев потвърди, че в момента е подсъдим за пране на пари. Той посочи, че когато предното дело за EVN е било прекратено, по спешност му е било повдигнато ново обвинение, а именно, че Управителния съвет на "Алфа финанс Холдинг" е трябвало да знае, че "Каолин" е придобит незаконно и затова сделката за продажба на Фондовата борса представлява пране на пари. Според бизнесмена обаче подобно обвинение е нелепо, тъй като съдът на три инстанции - включително и ВКС - е постановил, че при придобиването на предприятието няма извършени незаконни действия.

Това е сделка с голям международен инвеститор - няма как при такъв тип транзакция да има нещо нередно, обясни той.

По отношение на обвиненията на шефа в отпуск на КПКОНПИ Пламен Георгиев Прокопиев заяви, че заради хората, които оглавяват въпросните институции, те са загубили репутацията си и са "морални развалини". Каквото казват, обществото трябва да го чете по точно обратния начин, посочи той.

Предприемачът бе категоричен, че на прокуратурата не й харесва идеята, че може да има свободно предприемачество у нас при корупционния модел, който владее в момента. По тази причина тя се опитвала да докаже, че успех извън обществените поръчки не е възможен в България. Всеки, който се опитвал да играе по други правила, щял да бъде демонстративно наказан.

Прокопиев съди България в Страсбург заради действията на КОНПИ

Прокопиев съди България в Страсбург заради действията на КОНПИ

Обвинението срещу него за Каолин било нелепо

Според Прокопиев случващото се в момента в страната е зловещо, защото имало частна прокуратура, управлявана от частни интереси. Зад фасадата на една либерална демокрация България е вече една приватизирана държава, посочи той.

Запитан каква част от сметките и имотите му в момента са запорирани, бизнесменът обясни, че от 2017 г. под запор са акции в част от дружествата с негово участие. Все още обаче КПКОНПИ не била предприела нищо, за да започне съдебните действия въпреки големия медиен шум преди години.

Аз мога да се защитя само в съда, а КПКОНПИ се въздържа да влезе в съда, защото знае че няма никакви аргументи, обясни Прокопиев.

Той съобщи и че в момента води дело в Страсбург за незаконните действия на Антикорупцията. Не било важно обаче обезщетението, а моралната победа.

Алфа финанс определят обвиненията срещу тях за безобразно действие

Алфа финанс определят обвиненията срещу тях за безобразно действие

Обясняват приватизацията на "Каолин" като една от най-успешните