Протестиращи от македонската партия Левица попречиха на премиера на РС Македония Зоран Заев и на президента им да положат цветя пред Могилата на непобедените в Прилеп, съобщиха македонски медии.

Повод за церемонията е днешната 80-та годишнина от началото на антифашисткото въстание и народноосвободителната война в РС Македония. На 11 октомври там отбелязват Деня на народното въстание в Македония. На тази дата е бил националният празник на Социалистическа република Македония в рамките на СФРЮ, а след падането на комунизма и разпадането на Югославия е обявен и за официален празник в Република Северна Македония.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Членове на партията Левица, облечени в черни тениски, се изправиха пред Могилата на непобедените в Прилеп и попречиха на държавните делегации да положат цветя пред него. Президентът Стево Пендаровски трябваше да заобиколи протестиращите, за да положи венец пред паметника.

Един от протестиращите каза на премиера на РС Македония Зоран Заев, че "тук не му е мястото и да ходи да празнува в България, тъй като тук не е ваша територия". В отговор Заев му каза да отиде на психиатър, а гражданинът не му остана длъжен и каза: "Ще видим кой е за психиатър. Да отидем заедно, ако искаш".

От Левица обявиха в социалните мрежи какъв е поводът за тази постъпка. "Не може премиер, който прави исторически ревизионизъм на българския фашизъм, да идва и хладнокръвно да полага цветя на най-святото място на македонския антифашизъм. Това е обида за идеалите на Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ), заявявиха от партията.

Тяхното мнение е, че 11 октомври 1941 г. е "денят, в който прилепчани първи вдигнаха левия си юмрук против фашисткия окупатор България".

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

В интервю за Би Би Си македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров заяви, че за пръв път от няколко години ЕС постигна консенсус и да потвърди ангажимента си за разширяване.

Димитров, цитиран от македонската информационна агенция МИА, даде пример със срещите на върха в Загреб и в София, където нямало такива резултати, а само се говорело за европейска перспектива. Думите му са след проведената среща на върха ЕС - Западни Балкани в Бърдо.

Относно блокадата от страна на България за началото на преговорите им за членство в ЕС докато не изпълнят Договора за добросъседство и не спрат да изопачават историческата истина, Димитров заяви, че в Европа на 21-ви век питането за езика (македонският е изкуствено създаден през 1942 г. на базата на българско наречие - б.р.) е питане към хората в Северна Македония, а не питане към друга земя, нито към някоя международна организация.

Джамбазки срещу обявените "червени линии" от Северна Македония

Джамбазки срещу обявените "червени линии" от Северна Македония

РСМ е загубила 30 години в спора си с Гърция

По думите му се очаква от България да помогне на РС Македония по пътя на евроинтеграция.

По информация на македонските медии - МИА и Слободен печат Йосип Юратович - представител на Германските социалдемократи предлагал спорните въпроси между РС Македония и България да се реши като Спора между Словения и Хърватска.

Припомняме, през 2020 г. стана ясно, че ЕС няма юрисдикция върху граничния спор между Хърватия и Словения и призова двете страни да разрешат дългогодишния проблем.

Радев: В диалога си със Северна Македония България отстоява ценностите на ЕС

Радев: В диалога си със Северна Македония България отстоява ценностите на ЕС

Това заяви заяви държавния глава по време на телефонен разговор със своя германски колега

Припомняме, че в последните месеци се налага намеса на МВнР по темата спрямо изказвания и действия на политици от РСМ, въпреки че в момента се намираме във важен и преходен момент от преговорите между двете страни за изпълнението на Договора за сътрудничество и добросъседство. Именно изпълнението на този договор е условието на нашата страна да вдигне ветото, което наложи на стартирането на преговорите на Република Северна Македония и Албания за членството им в ЕС.

През март месец 2021 година посолството на Република България в Скопие изпрати и протестна нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония по повод решението на митническите власти на ГКПП Деве баир да спрат пратка от 920 български книги за Българския културно-информационен център в Република Северна Македония.