Неформална и непланирана среща провели Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., и руският държавен глава Владимир Путин при закриването на зимната олимпиада в Сочи през 2014 година, завършила обаче неособено приятелски. Това сподели в ефира на бТВ Плевнелиев.

"За разлика от някои политически лидери, които се снимат по коридорите със световни лидери и казват - "имах среща", да, здрависах се с него. Това не беше среща, не бе планирана, но се състоя на закриването на Олимпийските игри в Сочи през 2014 година. Та се срещнах, в кавички, с Путин, беше много интересно", разказа той.

По думите на Плевнелиев Путин "много добре" е знаел кой е той преди да проведат интересния си диалог.

"Знаеше, че съм от големите негови критици. От друга гледна точка обаче Путин ми подаде ръка и ми каза - "Благодаря Ви, че уважихте церемонията по закриването на Олимпийските игри, уважаеми г-н президент." Каза ми го на руски, имаше преводач. Аз му казах на български език - "Уважаеми г-н президент, поздравявам Ви с успешната реализация на тази олимпиада и чудесното представяне на руския олимпийски отбор. И той ме погледна в очите и каза - "Вие сте първият български президент, който (не) ми говори на руски. Моля Ви се г-н президент, всички българи говорят руски", били първите реплики между двамата държавни глави.

Последвал обаче отговор от страна на българския президент, довел до гняв от страна на Владимир Владимирович.

"Тогава аз му казах - г-н президент, аз Ви говоря на официалния език по протокол, както Вие ми говорите на руски, така аз Ви говоря на български. Но ако искате, можем да минем на немски език, какъвто и двамата с вас владеем много добре". Той много се ядоса на това мое изказване и продължи нататък по веригата. Така че това беше моята среща, която продължи по-малко от минута."

А що се касае до енергийната криза, експрезидентът изрази и учудване от действията на служебния кабинет, назначен от наследика му Румен Радев, за подновяване на взаимоотношенията с "Газпром".

"Учудвам се на тези действия. Също така наблюдавам как министърът на енергетиката (Росен Христов), за мен неизвестен, не съм го виждал досега, се движи по опорните точки на "Газпром". Това не е добре. Така, както през 2014 година се опитаха да направят с Южен поток и тогава моето служебно правителство в първите си дни спря Южен поток", изрази мнението си бившият силен човек на "Дондуков" 2.

И очерта главният приоритет, който трябва да гони настоящето и следващото правителство - "диверсификация, но без "Газпром".

Дори и при вариант, че Руската федерация спре газа за Европа или пък Европа спре да получава руски газ, България е поставена в изгодно положение поради развитата си газопреносна структура, изтъкна Плевнелиев.

"Това беше и тезата на Майк Помпео (бивш държавен секретар на САЩ), който онзи ден беше в България. Той каза - "Вие сте газов хъб, стройте още инфраструктура, ще спасите и останалите".