"Само защото не се поддадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на картелите да спрат доставките за вас. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ".

Това заяви пред БНТ бившият държавен секретар на САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп - Майк Помпео. Той е на посещение в България ни по покана на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

Зърнопроизводители: Добив на шистов газ в Добруджа би нарушил Конституцията и собствеността

Зърнопроизводители: Добив на шистов газ в Добруджа би нарушил Конституцията и собствеността

Може да доведе до принудително отчуждаване на фермерски земи

Според американският бивш държавен секретар фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ.

"Аз като държавен секретар съм сигурен, че България трябва да играе ключова роля в енергийната сигурност на Югоизточна Европа. Вие имате ролята да сте много важен партньор във възстановяването на Украйна. И когато това бъде завършено, то ще бъде също заслуга на България.".

Страната ви трябва да се превърне в ключов енергиен център. Ние трябва да се изправим срещу Русия и да продължим да съграждаме Украйна, каза Помпео.

Шефът на офиса за санкции към Държавния департамент на САЩ е в София

Шефът на офиса за санкции към Държавния департамент на САЩ е в София

Посланик Джим О"Брайън ще проведе срещи с представители на българското правителство

По думите на американския политик руският президент Владимир Путин е демонстрирал, че неговата военна сила не е толкова голяма, колкото енергетиката.

Въпросът за енергетиката също е ключов за България. Зависимостта от енергетиката се отнася и до нас, защото нашите проучвания и бизнес, изграждането на тръбопроводи, са неща които са необходими на целия свят", заяви Майк Помпео.

"Шеврон" плаща $19 млрд. екологични щети на Еквадор

"Шеврон" плаща $19 млрд. екологични щети на Еквадор

Съдът в Еквадор коригира сумата, като я е увеличи с $1 млрд.

Припомняме, на 9 септември 2014 г. от МОСВ забраниха фракинга в района на Добруджа, известен като житницата на България. Тогавашният служебен министър Светлана Жекова пое отговорността да издаде забрана за използване на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в Добруджа. 

Договорът с "Шеврон" за добив на шистов газ бе одобрен в първия кабинет на ГЕРБ, когато още Трайчо Трайков бе министър на икономиката и енергетиката - 15 юни 2011 г. 

Посолството ни в САЩ с бизнес ангажимент към "Шеврон"?

Посолството ни в САЩ с бизнес ангажимент към "Шеврон"?

Именно посолството е потърсило „Шеврон" за финансиране