Председателят на АБВ Румен Петков коментира в Пловдив темата за енергийното обезпечаване на България, както и новината за изграждане на координационен център на Министерството на отбраната във Варна.

Петков посочи, че от 1 януари 2020 година България гарантирано нямало да бъде на газовата карта на Европа като транзитираща държава.

"Това престъпление го дължим на Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов", отсече той.

България е готова за транзитни доставки по "Турски поток" от 2020 г.

България е готова за транзитни доставки по "Турски поток" от 2020 г.

Уверението е от "Булгартрансгаз"

Председателят на АБВ изрази смущение от изявление на държавния глава Румен Радев, който изразява съмнение и настоява оттук нататък да се прави оценка на това как ще повлияе изграждането на "Турски поток" през България и евентуалното изграждане на интерконекторите Гърция-България и България-Сърбия.

Петков посочи, че през 2017 година България е транзитирала 17,2 млрд. куб. метра газ, през 2018 - 14,3 млрд. куб. м, а на 1 януари 2020 година сме щели да транзитираме 0 куб. м газ. Той е категоричен, че забавянето на "Турски поток" било съзнателно от страна на премиера Борисов.

"Ще загубим 200 млн. лева заради неспособността на премиера да изпълни поет ангажимент", сигурен е той.

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Путин скастри България, че бави "Турски поток"

Русия щяла да намери други възможности за реализацията му

Румен Петков подчерта, че България щяла да стане пряко зависима от доставките на газ, вместо да е страна, която генерира приходи и гарантира енергийната сигурност на Европа.

Що се отнася до новината, която дойде след визитата на премиера в САЩ - изграждането на координационен център на НАТО край Варна - Румен Петков посочи, че нямало институционална яснота по детайлите на начинанието, но пък подробностите излизат на светло постепенно.

Горанов: България винаги да е нащрек, когато Русия и Турция действат заедно
Обновена

Горанов: България винаги да е нащрек, когато Русия и Турция действат заедно

Координационният център във Варна е за учения

"От срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък става ясно, че България е активната страна, която е настоявала да има такъв координиращ център. Нещо повече - обявили сме, че ще си купим две подводници. За един координиращ център, който трябваше да има няколко компютъра и 5-6 служители", коментира Петков.

Той добави, че ако сега купим въпросните съоръжения, за които не се знаело какви функции ще имат в този координационен център, то това щяло да означава съсипване на туризма в България и превръщането ѝ в мишена, в притегателен център срещу НАТО.

Столтенберг: България предложи координационен център на НАТО във Варна

Столтенберг: България предложи координационен център на НАТО във Варна

Борисов: Ние не настояваме, но предлагаме... трябва да играе само възпираща роля