Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отказ от кандидата. Това съобщи БНР.

От прессекретариата на президента посочват, че едва тогава държавният глава Румен Радев може да пристъпи към връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 26 март 2024 г. от 10.00 часа. Заседанието е свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България. В дневният ред има една единствена точка -  обсъждане на проект на решение във връзка с Указ № 74 от 19 март 2024 г. на президента на Република България и заявление от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел от 25 март 2024 г.

Припомняме, че на 18 март Радев връчи първия мандат на кандидата за премеир от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Тя върна мандата изпълнен ден по-късно. Този акт разгневи ПП-ДБ, които заявиха, че голяма част от имената на министрите в предложения от Габриел състав на МС не са съгласувани.

Напрежението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ескалира. Двете страни взаимно си поставяха условия, за да се върнат на масата на преговорите. ГЕРБ поискаха официално извинение. Премиерът в оставка Николай Денков призова за разум и възобновяване на преговорите. Министърът на финансите Асен Василев, един от лидерите на ПП-ДБ, пък зачеркна преговорите за кабинет начело с Мария Габриел.

На 24 март ГЕРБ-СДС обявиха край на преговорите. Мария Габриел обяви, че ще оттегли кандидатурата си за министър-председател. Малко след това Николай Денков призова совите некоалиционни партньори да не хвърлят страната в хаос.

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Тя подаде заявление до НС, че няма да предлага състав на Министерски съвет