Държавата Катар има воля и интерес да инвестира в българската транспортна инфраструктура, но е необходимо страната ни да подготви и представи убедително инвестиционните си проекти. Без конкретни технически параметри, финансови анализи и срокове не можем да привлечем големи международни инвеститори. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с народни представители от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание.

На срещата в президентството Радев представи на депутатите резултатите от посещението си в Катар. Припомняме, Радев беше в арабската държава по покана на емира Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани от 10 до 12 април.

В Доха Радев договаря иновативен учебен център за деца в София

В Доха Радев договаря иновативен учебен център за деца в София

Катар кани наши фирми да участват в строежи за футболното първенство

"По време на разговорите ми в Доха с емира, с министър-председателя, с министъра на транспорта на Катар и с изпълнителния директор на Катарската инвестиционна агенция беше повдигната отново темата за партньорство при изграждане на пътната инфраструктура в България по направление "Север-Юг", посочи Румен Радев.

По думите му съществуват отлични връзки на политическо ниво между България и Катар, включително добри лични контакти. Президентът подчерта заявената готовност на арабската държава да инвестира в автомагистрала "Русе-Свиленград" и тунела под връх Шипка.

"Катар проявява интерес и ще вложи средства, но само ако България предостави актуални проекти, готови за реализация", заяви президентът и призова депутатите в координация с изпълнителната власт за по-експедитивни и ефективни действия, за да се постигне необходимия напредък.

От своя страна депутатите се ангажираха да инициират съвместно заседание на двете комисии, като поканят представители на всички отговорни институции за дебат по темата, пишат от пресслужбата на "Дондуков" 2.

Катар може да финансира наши компании за високи технологии

Катар може да финансира наши компании за високи технологии

България е сред страните с най-бърз интернет в света, изтъкна зам.-министър Манолев