Европейският съюз, отпускайки колосални средства за възстановяване, е редно да засили контрола за начина на използване на тези средства. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в Европейския съвет, съобщава bTV.

По негови думи темата с върховенството на закона ще става все по-актуална.

Според Радев Европа е изостанала от САЩ от прилагането на практически мерки за борба с корупцията.

Той обясни, че в доклада на върховния представител на ЕС за Русия има ясен параграф - претенциите към Русия за корупцията и прането на пари.

ЕС има претенции и гледа с микроскоп какво става в Русия по тази тема, а България оставаше в периферията, отбеляза президентът.

Той е на мнение, че ЕС трябва да търси нов подход спрямо Москва, който е отвъд санкциите. По негови думи не става въпрос просто за отношенията с Русия, а за нивото на амбициите ни като съюз и глобалната ни роля - "дали ще сме глобален фактор, или ще сме зрител на глобалната арена, където се състезават глобални играчи като САЩ, Китай, Русия".

Румен Радев: Санкциите от САЩ са прецедент за ЕС

Румен Радев: Санкциите от САЩ са прецедент за ЕС

България трябва да има правителство след 11 юли

Относно темата за Унгария и ЛГБТ общността Радев заяви, че е имало твърде емоционални изказвания, но няма драма, нито риск от излизане на Будапеща от ЕС или изхвърлянето ѝ от общността.

По негови думи правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана - никой няма право да налага своите ценности, разбирания и мироглед на други.

Радев посочи, че е призовал унгарския премиер Виктор Орбан да обясни причините за приемане на спорния закон и обясни, че според унгарската власт този закон е насочен в защита на правата на детето и семейството.

Президентът уведоми Шарл Мишел, че внасяме Плана през юли

Президентът уведоми Шарл Мишел, че внасяме Плана през юли

ЕС се нуждае от план за реакция при нарастване на миграционните потоци

По отношение на сигналите на бившите управляващи от ГЕРБ към Брюксел за служебното правителство Радев заяви, че опитът да предизвикат легитимация отвън не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България. Той припомни и че САЩ са санкционирали "бизнесмени, близки до бившия премиер Борисов", а ЕП е приел резолюция, "излагаща напълно греховете" на предишната власт.

Президентът упрекна бившите управляващи, че не са внесли плана си за възстановяване, тъй като не е бил готов и Брюксел е настоявал за значителни преработки. Като пример за дефицити той посочи липсата на проект за спешна помощ по въздуха, който сега е включен с шест вертолета.

Планът за възстановяване и устойчивост на България следва да е разработен така, че да достигне до възможно повече хора и да води към реална модернизация на страната, подчерта президентът.