Българският план за възстановяване и устойчивост е в процес на изготвяне и предстои да бъде представен през юли. Това заяви президентът Румен Радев, който заедно с други лидери на държави-членки на Европейския съюз участва във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщават от президентството.

Националните планове за възстановяване и устойчивост са инвестиция в модернизацията, солидарността, в общата сила и бъдеще на ЕС, допълни още Румен Радев.

Служебното правителство работело денонощно, за да спаси Плана за възстановяване

Служебното правителство работело денонощно, за да спаси Плана за възстановяване

Това обяви вицепремиерът Пеканов

Разговорът се е провел по инициатива на Шарл Мишел в рамките на подготовката на редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 24 и 25 юни в Брюксел. Сред обсъжданите теми бяха мерките за икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус, миграцията, както и други теми.

Илияна Цанова: Планът за възстановяване е и инструмент за реформи

Илияна Цанова: Планът за възстановяване е и инструмент за реформи

План максимум - 13% авансово плащане до края на 2021 г.

Въпреки, че пандемията все още не е отминала е необходимо европейските механизми за реагиране при кризи да бъдат укрепени, както и да бъде повишена устойчивостта на здравните системи на страните-членки, призова Румен Радев. Държавният глава подчерта, че в условия на криза Европейският съюз е демонстрирал готовността си да действа решително и иновативно и от страните-членки зависи предоставените ресурси да бъдат използвани по най-ефективен начин.

Румен Радев е изразил и желанието на страната ни да дари ваксини на Република Северна Македония и призова за облекчаване на процедурите в тази насока.

Президентът посочи, че все още ЕС се нуждае и от план за реакция в случай на бързо нарастване на миграционните потоци. По думите на Румен Радев е необходимо да бъдем подготвени и да имаме точни и ясни инструкции с какви ресурси и брой хора трябва да отговорим при евентуална такава ситуация.

Актуалната ситуация в Източното Средиземноморие, отношенията на Европейския съюз с Русия и Турция, както и с Беларус, също бяха сред темите на разговора.