Съветът по сигурността трябва да анализира много внимателно сигналите за корупция, идващи отвън. Това каза президентът Румен Радев в Пловдив по повод санкциите, наложени от САЩ.

По думите му, цитирани от БНР и Нова телевизия, България трябва да избегне тежките финансови санкции и да защити българските държавни фирми, които попадат под ударите на Закона "Магнитски". 

Стефан Янев: Изкореняването на корупцията минава през съдебна реформа

Стефан Янев: Изкореняването на корупцията минава през съдебна реформа

Корупцията у нас - с дълбоки корени, застрашава устоите на демокрацията

"Това е прецедент за ЕС. Виждате, че 10 години уж вървяхме към европейско развитие, а се озовахме редом със Судан, Саудитска Арабия. Служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции, за българските граждани във финансово отношение. Длъжни сме да защитим финансовия интерес на страната. Представете си, че държавни и бюджетни организации по някакъв начин попаднат под тези санкции. Какво правим тогава? Това ще означава, че не сме си свършили работата", заяви Румен Радев.

По думите му няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна член на ЕС и НАТО, попадаща под такива тежки санкции, точно как да се действа, каза Радев и отново подчерта отговорността на служебния кабинет.

Предсрочните избори - на 11 юли

Предсрочните избори - на 11 юли

Следващата седмица ще бъде разпуснато 45-то НС и Радев ще направи служебно правителство

България трябва да има правителство след предстоящите избори.

Партиите да бъдат внимателни, да търсят обединение около ценности и приоритети, да не бързат да се нападат, защото ще се срещнат в парламента след това. Ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача - да съставят правителство, поясни той.

Той е убеден, че ЦИК ще успее да гарантира машинният вот на предстоящите избори. Възвръщането на доверието в изборния процес е основната задача. Вярвам, че ще се предприемат всички необходими стъпки да имаме честни, прозрачни и свободни избори, допълни държавният глава.

В Пловдив посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника, както и Центъра по технологии на ПУ "Паисий Хилендарски".

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.