В момента в страната се застъпват много кризи - има криза с пожарите, има политическа криза, има здравна криза, чука мигрантска криза... Това заяви президентът Румен Радев, който провежда среща със служебния кабинет относно кризата с коронавируса, но на срещата се обсъждат и други актуални въпроси преди предаване на властта.

Радев каза, че е разговарял с експерти и в момента са овладени всички пожари на територията на страната, но най-голямата опасност идва откъм Северна Македония и фронтът на пожара е на 4 км от нашата граница. Президентът благодари на хората в борбата с огъня - "те заслужават признание, не упреци към тези, които са ги изпратили, дълг е да помагаме на нашите братя".

Радев съобщи, че се изграждат противопожарни места около границата и огнеборците се борят със стихията да не дойде у нас. "Респект и благодарност към работата на тези хора", каза президентът.

Около 200 пожари са гасили пожарникарите вчера

Около 200 пожари са гасили пожарникарите вчера

Опасността от пожари ще е поне до 14 август

Той обаче акцентира върху помощта за загиналите горски служители - 540 лв. "Не мога да си представя, че тази компенсация се измерва с 540 лв. имате ли нормативна база и как държавата да отговори в този случай за помощ към тези хора", попита той.

Служебният премиер Стефан Янев потвърди, че се управляват няколко кризи в страната. И той се спря на пожарите. Янев обясни, че е имало съвещание за подобряване на координацията, на място се е запознал с картината в Старосел, тя не е радостна, трябва да сме благодарни на хората от противопожарната служба.

Пожарите са овладени, но трябва да сме бдителни, защото опасността е налице, взехме решение и изпратихме екипи в Северна Македония, анализът сочеше, че пожарът можеше да тръгне към нашата граница, обясни той и поиска да се питат съседните села какъв дим са усещали. В момента се правят заграждения на границата, за да не се пренася огънят, посочи Янев.

В МС сме единодушни, че трябва да се действа бързо и адекватно, тъй като на някои хора животът им е изгорял. Разговарях с финансовия министър Асен Василев, могат да се търсят резерви и ще се намерят, за да се подпомогнат жителите на пострадалите села и пострадала инфраструктура, обясни той.

Стефан Янев допуска да търсим помощ от ЕС при тежки пожари

Стефан Янев допуска да търсим помощ от ЕС при тежки пожари

Нужна е нова държавна структура с медицински и с противопожарни хеликоптери

В тази връзка Янев използва и благодари на медиите, на общинските власти. Поиска да се задействат комисиите за оценка на щетите, колкото по-бързо, толкова по-бързо ще реагираме и ще ги подпомогнем в тяхната дейност. Надява се на решение в тази посока в близките дни.

Социалният министър Гълъб Донев добави, че са нанесени щети на имуществото на граждани, общинска и държавна инфраструктура и обекти, включително и такива с културно-историческа стойност, премиерът каза, че имаме готовност след като свършат работа, да се заделят средства от МС.

На въпроса 540 лв. достатъчно ли е да компенсира семействата на загиналите - Донев смята, че не е достатъчно, тъй като не може да компенсира двамата загинали горски служители, които биха допринесли с труда, доходите си и своите близки и роднини, но тя е съгласно кодекса за социално осигуряване, има и други помощи - наследствени за деца, съпруга. Тази помощ обаче е еднократна и се предоставя на всички наследници и служители, затова МС обсъжда варианта и възможността да се отпусне целева помощ на семействата на загиналите горски служители, за да бъдат подпомогнати, да бъдат компенсирани социално, макар и да не може да се компенсира емоционалната загуба.

В следващата седмица целево ще бъдат подпомогнати семействата на загиналите. По нормативната уредба не се налага - тъй като няма да могат да се обхванат всички случаи, в които се подпомагат семействата на загиналите.